PROTESTI U SRBIJI

Urednica Vremena Jovana Gligorijević za Patriju: Rušenje autoritarnih režima je dugotrajan proces

Objavljeno u kategoriji Region na 11.04.2017 10:40:17

PROTESTI U SRBIJI

Urednica Vremena Jovana Gligorijević za Patriju: Rušenje autoritarnih režima je dugotrajan proces

Objavljeno u kategoriji Region na 11.04.2017 10:40:17


Jovana Gligorijević Foto MC.rs / Twitter

Nakon predsjedničkih izbora u Srbiji održanih 2. aprila, na kojima je Aleksandar Vučić ostvario ubjedljivu pobjedu već u prvom krugu, građani su izašli na ulice mnogih srbijanskih gradova da izraze svoje nezadovoljstvo rezultatima i samim procesom izbora.

Iako mediji bliski Aleksandru Vučiću optužuju opoziciju da stoji iza protesta, pomoćnica glavnog urednika beogradskog sedmičnika Vreme Jovana Gligorijević za agenciju Patria kaže kako je do protesta došlo spontano.

- Do protesta je, po svemu što za sada znamo, došlo relativno spontano. Neki momak je zakazao event na Facebooku i odazvalo mu se mnogo više ljudi nego što je očekivao. Sada taj protest ima nekakvu, doduše vrlo labavu i fleksibilnu organizaciju – kaže Gligorijević, koja ističe da se u potpunosti slaže sa protestantima kada je u pitanju medijska dominacija koju je imao Vučić u predizbornoj kampanji.

- Cilj protesta je vrlo bazičan, sudeći prema zahtjevima koje su studenti do sada objavili. Oni ne traže nove izbore, ne tvrde da je na dan izbora bilo krađe... Tvrde, a ja se sa tim slažem, da je medijska dominacija Aleksandra Vučića dovela do toga da se drugi kandidati i ne primjete u kampanji. Kad pogledate te zahtjeve, posebno tri: smjenu savjeta REM-a kao regulatornog tijela za elektronske medijie, smjenu rukovodstva RTS-a kao javnog servisa i smjenu Maje Gojković, predsjednice Skupštine koja je blokirala rad parlamenta da se predstavnici opozicije ne bi čuli tokom kampanje, jasno vam je da svi ti zahtjevi vode ka ravnopravnom i fer medijskom tretmanu svih aktera na političkoj sceni.

Gligorijević je istakla da je proces rušenja autoritarne vlasti dugotrajan i da ne vidi kako bi neko u ovom trenutku mogao profitirati od ovih protesta.

- Iskreno, ne vidim da bilo ko može da profitira od protesta u ovom trenutku. Studenti su jasno rekli da ne žele da vide opozicione političare i da je protest nestranački. Pravo dejstvo ovih protesta pokazat će se tek na duge staze. Nijedan autoritarni režim ne pada preko noći, pa neće ni ovaj. Rušenje autoritarne vlasti je dugotrajan proces i ovi protesti su, kao i svaki protest koji smo imali devdesetih protiv Miloševića, samo još jedna kap u čaši koju čekamo da prelije - zaključila je Gligorijević.