IFIMES

Bećirović: Broj glasova Šešelju na izborima govori da u Srbiji žele mir, Vučić ima historijsku ulogu

Objavljeno u kategoriji Intervju na 03.04.2017 20:22:16

IFIMES

Bećirović: Broj glasova Šešelju na izborima govori da u Srbiji žele mir, Vučić ima historijsku ulogu

Objavljeno u kategoriji Intervju na 03.04.2017 20:22:16


Dr. Zijad Bećirović foto IFIMES

Broj glasova Vojislavu Šešelju i Saši Jankoviću govori u prilog tezi da su Srbi u Srbiji spremni za stabilnost i zaustavljanje budućih ratova, rekao je za novinsku agenciju Patria dr. Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane.

Na pitanje da li region može očekivati stabilizaciju odnosa među zemljama, sada kada je jasno da će novi predsjednik Srbije biti Aleksandar Vučić, obzirom da se on barem deklarativno zalaze za mir i dobru saradnju među zemljama regiona, Bećirović kaže da je na Vučiću velika odgovornost.

- Aleksandar Vučić može uraditi sada to za šta se kako kažete deklarativno zalaže. Može ući u povijest kao neko ko je doprinio uspostavljanju mira i sigurnosti u regionu i EU i koji je strategijski zaštitio svoj narod od budućih izazova i posezanja za tuđim teritorijima. Ako se zadovolji postignutom vlašću, onda su svi u problemima. Sad ima snagu koju može povijesno iskoristiti. Mislim, da bi i Srbi u Srbiji podržali stabilnost i prestanak sukoba. Sad od njega sve zavisi – smatra Bećirović. 

Pitanje Kosova je jedino ozbiljno pitanje za Vučića. Problemi koji dolaze za Vučića i Srbiju su Republika Srpska i Srbi iz Crne Gore. Ukoliko se izvuče iz toga „medvjeđeg zagrljaja“, onda je i njegov uspjeh moguć da bude lider stabilnosti, prevashodno za Srbiju – dodao je Bećirović, piše Patria.