PREMIJER ZVIZDIĆ U BEČU

Poboljšati saradnju Parlamenata BiH i Austrije

Objavljeno u kategoriji BiH na 20.03.2017 19:06:44

PREMIJER ZVIZDIĆ U BEČU

Poboljšati saradnju Parlamenata BiH i Austrije

Objavljeno u kategoriji BiH na 20.03.2017 19:06:44


Foto Vijeće ministara BiH

Tokom radne posjete Austriji predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sastao se danas u Beču sa članovima Grupe prijateljstva  Saveznog vijeća Austrije za odnose s Bosnom i Hercegovinom  koju je predvodila predsjednica Nurten Yilmaz.

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao članove Grupe prijateljstva sa aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u BiH. Izrazio je zahvalnost za pomoć koju Austrija pruža Bosni i Hercegovini, posebno na putu evropskih integracija.

Tokom sastanka, naglašeno je da je saradnja između Bosne i Hercegovine i Republike Austrije dobra i da u segmentima razmjene roba i usluga bilježi kontinuirani rast.

Predsjedavajuća grupe Prijateljstva Nurten Yilmaz je rekla da Bosna i Hercegovina ima punu podršku austrijskog parlamenta. Pohvalila je napredak Bosne i Hercegovine i rekla da je rad Vijeća ministara BiH na čijem čelu je premijer Zvizdić vidljiv, posebno u realizaciji evropskog puta BiH. Rekla je da su odnosi dvije zemlje prijateljski i da se ogledaju  u izuzetno dobroj poslovnoj saradnji. Naglasila je da će Austrija nastaviti da podržava BiH na putu ka evropskim integracijama.

Složili su se sa činjenicom da će regionalna saradnja dovesti do stabilizacije prilika na Zapadnom  Balkanu i da evropska perspektiva ovog regiona mora biti krajnji cilj.

Razgovarali su i o problemima sa kojima se susreću Evropska unija i region Zapadnog Balkana i zaključili da je u narednom periodu neophodna još bolja saradnja parlamenata BiH i Austrije i unapređenje međusobnih odnosa. Istaknuli su da je neophodno otkloniti sve administrativne barijere sa ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta i dolaska većeg broja austrijskih investitora u BIH.

Zaključeno je da je u narednom periodu potrebno intenzivirati bilateralnu saradnju dvije države kako bi se realizirao još veći broj projekata u Bosni i Hercegovini.

Premijer Zvizdić je rekao da podrška Austrije doprinosi izgradnji demokratskih institucija u procesu tranzicije u BiH i jačanju vanjsko-političke pozicije u svijetu, prenosi NAP.