SUSRETI SA ZVANIČNICIMA

Zvizdić u radnoj posjeti: Austrija je prijatelj BiH, još više unaprijediti odnose

Objavljeno u kategoriji BiH na 20.03.2017 16:27:40

SUSRETI SA ZVANIČNICIMA

Zvizdić u radnoj posjeti: Austrija je prijatelj BiH, još više unaprijediti odnose

Objavljeno u kategoriji BiH na 20.03.2017 16:27:40


Zvizdić i Kern

Predsjedavajući  Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, u okviru radne posjete Austriji, sastao se danas u Beču sa saveznim kancelarom Kristianom Kernom. Razgovarali su o međusobnim odnosima dvije zemlje, aktuelnoj situaciji u EU i o ostvarivanju ciljeva koje BiH ima na putu ka Evropskoj uniji, prenosi Patria.

Saglasili su se da su bilateralni odnosi dvije države u stalnom usponu i da se i u narednom periodu trebaju unaprijeđivati. Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je Austrija najveći investitor u BiH. Rekao je i da je za sve bosanskohercegovačke građane prijateljska zemlja i zahvalio se kancelaru Austrije na pomoći i podršci u zagovaranju evropske budućnosti BiH.

Kancelar Kern je rekao da izuzetno cijeni napore za održavanje stabilnosti u regionu i čestitao predsjedavajućem Zvizdiću na uspješnoj organizaciji sastanka premijera Zapadnog Balkana. Istaknuo je važnost činjenice da je sastanak održan upravo na prostoru Zapadnog Balkana i rekao da i u narednom periodu je potrebno raditi na jačanju mira, stabilnosti i sigurnosti.

Istaknuto je da Austrija, zbog dugogodišnjih političkih, ekonomskih i kulturnih veza, pridaje posebnu važnost odnosima sa zemljama Zapadnog Balkana. Savezni kancelar Kern je rekao da austrijski proaktivni angažman na Zapadnom Balkanu ostaje centralni element austrijske EU i vanjske politike

Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio kancelaru Kernu na posvećenosti očuvanju mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Istaknuo je konstantan progres u razvoju ekonomskih odnosa, posebno u stalnom povećanju obima ekonomske razmjene. Rekao je da je po ukupnoj trgovinskoj razmjeni, u prošloj godini Austrija ostala na šestoj poziciji zemalja najznačajnijih trgovinskih partnera, te šesta na listi zemalja po vrijednosti izvoza. Ukazao je na mogućnost investiranja u sektore poljoprivrede, energetike, turizma, obrazovanja, zdravstva, kao i u oblastima informacionih i komunikacionih tehnologija.

Predsjedavajući Zvizdić je predložio saveznom kancelaru Kernu postizanje sporazuma u oblasti edukacije u segmentima poljoprivrede, obrazovanja  i turizma, kao i postizanje sporazuma za unapređenje sistema rada poreznih uprava u BiH. Istaknuo je značaj uloge Austrije u okviru Centralnoevropskog regionalnog partnerstva - Višegradske grupe u aktivnostima koje se odnose na zaštitu okoliša i održivog razvoja i sa posebnim fokusom na upravljanje otpadom.

Osvrnuli su se na na bosanskohercegovačku zajednicu u Austriji koja broji oko 130.000 naših građana i oko 3.000 studenata. Rekli su da je to veliki potencijal za unapređenje saradnje, posebno u kontekstu evropskih ambicija.

Predsjedavajući Zvizdić je pozvao saveznog kancelara Kerna da dođe u zvaničnu posjetu u BiH. U delegaciji saveznog kancelara Kerna bio je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.