UDRUŽENI ZLOČINAČKI PODUHVAT

Kako su komentatori na HRT-u vidjeli početak rasprave u Hagu: Hrvatska je odbranila BiH

Objavljeno u kategoriji Region na 20.03.2017 12:22:06

UDRUŽENI ZLOČINAČKI PODUHVAT

Kako su komentatori na HRT-u vidjeli početak rasprave u Hagu: Hrvatska je odbranila BiH

Objavljeno u kategoriji Region na 20.03.2017 12:22:06


Ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor

Početak sedmodnevne rasprave pred Žalbenim vijećem Haškog tribunala u slučaju „Prlić i drugi“ sa ogromnim zanimanjem prati se i u susjednoj Hrvatskoj, posebno u kontekstu da se visoki zvaničnice ove države navode u dijelu presude koji govori o udruženom zločinačkom poduhvatu i odgovornosti za agresiju, piše Patria.

Evo kako su sve vidjeli na HRT-u.

-Suđenje šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata osuđenih za ratne zločine nad muslimanima u BiH u Studiju 4 komentirao je ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor. 

Nazor je izrazio ogorčenost prvostepenom presudom u ovom slučaju. Nerazumljivo mu je, kao i svim historičanima, kako sud može donositi odluku o nekom događaju uzimanja cjelokupnog konteksta.

Pravnici ovaj postupak smatraju skandaloznim. Kao da odbrana nije iznosila argumente, rekao je te dodao da podsjeća na prvostepenu presudu Gotovini i Markaču. U obzir nisu uzeti ni kontekst ni hronologija događaja. 

Ribičić u svojoj kontroverznoj knjizi donosi jedan transkript koji se uzima kao sudbonosan, a ignoriraju se svi ostali transkripti koji govore o zauzimanju Hrvatske za cjelovitost BiH, rekao je.

-Ogorčeni smo na apsurdnu optužbu o zločinačkom poduhvatu. Ona je skandalozna i opasna. Apsurdno je govoriti o tome da je Hrvatska odgovorna za agresiju na BiH. Jasno je da nije bilo Hrvata, ne bi bilo Bosne i Hercegovine. Da nije bilo referenduma koji su podržali Hrvati i predsjednik dr. Franjo Tuđman, ne bi bilo pravnih pretpostavki za nastanak BiH. Hrvati su ti koji su zaustavili napade Mladićevih snaga u aprilu 1992. prema Livnu, Mostaru - to su činjenice koje se ne mogu zanemariti. Spremni smo na raspravu sa svima onima koji su selektivno izvlačili transkripte i koristili ih za ovakve svrhe, rekao je Nazor.

Govoreći o najnovijim optužnicama protiv zapovjednika HVO-a iz Orašja, Nazor je rekao kako su one identične onome što radi tužilaštvo u Haagu. Kao da su se Hrvati ondje samostalno organizirali, ne uzima se kontekst - činjenica da je sve počelo velikosprskom agresijom.