REAKCIJA

SDP: Vlada Fadila Novalića nastavlja obmanjivati javnost po nalogu HDZ -a

Objavljeno u kategoriji BiH na 19.03.2017 11:04:30

REAKCIJA

SDP: Vlada Fadila Novalića nastavlja obmanjivati javnost po nalogu HDZ -a

Objavljeno u kategoriji BiH na 19.03.2017 11:04:30Povodom niza neistina i obmana koje proteklih dana iznosi Zlatko Hurtić, tzv. "vanjski saradnik" Vlade Federacije BiH, a u vezi predloženih izmjena Zakona o radu, dužni smo javnost upoznati sa nekoliko činjenica, saopšteno je iz SDP BiH, piše Patria. 

Nije tačno da Vlada FBiH želi ojačati ulogu federalne inspekcije u borbi protiv rada na crno, već upravo suprotno. Ova ista Novalićeva vlada je u julu 2015. godine, kroz usvajanje novog Zakona o radu, a pod pritiskom i ultimatumom HDZ-a, po prvi put od kako postoji Federacija BiH, ukinula nadležnost federalnoj inspekciji rada u kontroli rada nacrno.

Nakon toga, Vlada je više puta javnosti priznala da je napravljena katastrofalna greška, što su izmjenama Zakona o radu pokušali popraviti djelimičnim vraćanjem nadležnosti inspekciji rada. Međutim, ponavlja se isti scenarij iz 2015. godine. Na prošlosedmičnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Vlada prihvata amandman HDZ-a kojim se ponovo ukida i ta djelimična nadležnost federalne inspekcije da kontroliše rad nacrno koju su se usudili vratiti.

Time su premijer Fadil Novalić i SDA ponovo između države BiH i HDZ-a izabrali HDZ i zahtjev Dragana Čovića da se u njegov HDZ entitet niko sa strane ne smije petljati i kontrolisati provođenje bilo kojeg zakona, a pogotovo ne kontrolisati rad nacrno. 

BiH je evidentno jedna od rijetkih zemalja u kojoj ključne savjetnike premijera plaćaju strane države, što samo potvrđuje u čijem interesu oni zapravo rade, a Hurtić je samo jedan takav primjer.

To što Hurtiću i SDA nije problem za honorar kao vanjskom saradniku prodati interese jačanja države, ne znači da smo svi takvi. 

Mi u, Socijaldemokratskoj partiji BiH, želimo graditi državu za sve nas, zemlju vladavine prava, a ne privatnu državu po mjeri Dragana Čovića, SDA i bilo kakvih "vanjskih saradnika" koji evidentno ne rade u interesu Bosne i Hercegovine, već stranog kapitala, koji ih, uostalom, zvanično i plaća.

Vanjski saradnik Hurtić pokazuje nevjerovatnu drskost pa laže javnost ili pokazuje potpunu nekompetentnost izjavljujući kako prihvaćeni amandman ide u redovnu proceduru, iako je on sada sastavni dio Zakona, jer ga je Vlada prihvatila.

Teško je reći šta je gore, to da premijera i Vladu savjetuju varalice ili neznalice. Nadamo se da će dio kluba poslanika SDA ostati dosljedan i postupiti po savjesti, a ne po nalogu Izetbegovića koji bespogovorno nastavlja ispunjavati svaku želju Dragana Čovića i HDZ-a.

Bez obzira na sve, SDP BiH nastavlja borbu protiv ovakve politike i nikakve laži i obmane nas u tome neće zaustaviti.