BLISKI ISTOK

Izraelski borbeni avioni sukobili se sa Assadovim snagama iznad Sirije

Objavljeno u kategoriji Svijet na 17.03.2017 09:00:49

BLISKI ISTOK

Izraelski borbeni avioni sukobili se sa Assadovim snagama iznad Sirije

Objavljeno u kategoriji Svijet na 17.03.2017 09:00:49


Izraelske borbene letjelice Air Force F-16I

Na izraelske vojne avione u operaciji iznad Sirije, ispaljeno je nekoliko protivzračnih projektila u do sada najvećem sukobu između Izraela i snaga sirijskog predsjednika Assada od početka građanskog rata, piše Patria.

Iako ni jedna letjelica nije pogođena, izraelski odbrambeni projektilni sistem presreo je jedan od projektila sjeverno od Jeruzalema, piše Guardian.

Da se radi o krajnje neuobičajenom incidentu govori i to da je izraelska vojska prekinula šutnju o letovima iznad Sirije, te objavila saopćenje u kojem priznaje da je letjelica bila meta projektilima za vrijeme operacije na sirijskom nebu.

- U noći 17. marta, letjelice izraelskih zračnih snaga (IAF) naciljale su nekoliko meta u Siriji, stoji u saopćenju. „Nekoliko protivzračnih projektila je ispaljeno iz Sirije, a IDF-ov zračni odbrambeni sistem je presreo jedan od tih projektila. Sigurnost izaelskih civila i IAF-a nije kompromitirana ni u jednom trenutku.“

Saopćenje je potvrdilo ono što je već dugo „javna tajna“, da izraelski avioni ciljaju konvoje oružja namijenjene libanskoj grupi Hezbollah, koja se bori na strani Assadovog režima.

Izrael je uveliko izbjegavao da se uvuče u rat u Siriji, međutim ipak je izvodio napade na skladišta i konvoje koji se povezuju sa prevozom oružja nabavljenog od strane Irana Hezbollahu u Libanu.

Zabrinutost raste u izraelskim sigurnosnim krugovima da bi se rat u Siriji mogao završiti u korist Assadovog režima, jer ga posmatraju kao prednost za Hezbollah u Libanu, piše BBC.