DRŽAVNIČKA POSJETA

Merkel i Trump: Da li će pomiriti stavove o trgovini i vanjskoj politici

Objavljeno u kategoriji Svijet na 17.03.2017 08:33:54

DRŽAVNIČKA POSJETA

Merkel i Trump: Da li će pomiriti stavove o trgovini i vanjskoj politici

Objavljeno u kategoriji Svijet na 17.03.2017 08:33:54


Prvi zvanični susret dva lidera (photo BBC)

Njemačka kancelarka Angela Merkel nalazi se u zvaničnoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama gdje je u društvu izvršnog vrha Siemensa, Sachaeffera i BMW-a, prenosi Patria.

Kancelarka će se danas po prvi put susresti sa predsjednikom Donaldom Trampom.

Ona je prethodno njemačkim novinarima otkrila da se raduje prvom sastanku sa novim predsjednikom:

- Uvijek je bolje razgovarati jedno s drugim nego jedno o drugom, kazala je pritom.

BBC podsjeća da je za vrijeme predsjedničke kampanje, Tramp prijetio uvođenjem većih poreza na uvoz za zemlje poput Njemačke koje imaju trgovinske viškove spram SAD.

Kancelarka je to prokomentirala podsjećanjem da postoji veoma mnogo direktnog njemačkog investiranja u SAD.

Podsjetila je da tvornica BMW-a u SAD izvozi iz te zemlje „više vozila nego GM i Ford zajedno“, dodajući: „Naglasit ću to.“

Ovaj sastanak između dva lidera koji su se javno razlikovali u stavovima, očekuje se već duže vrijeme.

BBC dalje piše da je Tramp izjavio kako je kancelarka „napravila katastrofalnu grešku“ dozvolivši stotinama hiljada izbjeglica i migranata da uđu u Njemačku.

Tada je Merkel odgovorila da EU mora za sebe preuzeti odgovornost. „Mi Evropljani držimo sudbinu u vlastitim rukama“, kazala je tom prilikom kancelarka.

Zauzvrat, ona je kritizirala Trampovu kontroverznu zabranu ulaska u SAD za stanovništvo sedam predominantno muslimanskih zemalja.

Početkom godine, tokom telefonskog razgovora sa Trampom, objasnila mu je da Ženevska konvencija obavezuje njene potpisnice, uključujući SAD, da prime izbjegle od rata na humanitarnim temeljima.

Dva državnika će se zadržati na dvosatnom sastanku i zajedničkom ručku. Dnevni red će uključiti i pitanja vanjske politike kao što su Rusija, Sirija, Sjeverna Koreja, Iran i mirovni proces na Bliskom Istoku.