PREDSJEDNIK DF-a

Komšić: Čović neće dozvoliti implementaciju izbornih rezultata 2018. ako HDZ ne pobijedi

Objavljeno u kategoriji Intervju na 16.03.2017 23:05:57

PREDSJEDNIK DF-a

Komšić: Čović neće dozvoliti implementaciju izbornih rezultata 2018. ako HDZ ne pobijedi

Objavljeno u kategoriji Intervju na 16.03.2017 23:05:57


Foto Screenshot FTV

Govoreći o skupu u Neumu na kojem je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poručila da Bosna i Hercegovina što prije mora doći do izmjena Izbornog zakona, predsjednik DF-a Željko Komšić je rekao da je skup u Neumu, po njegovom mišljenju, „bal vampira na dnevnom svjetlu“.

Komšić je u Dnevniku D na FTV-u rekao da je sam naziv skupa u Neumu dosta uvredljiv za ostale narode u BiH, Bošnjake, Srbije i sve ostale (Skup u Neumu nosi naziv "Hrvati Bosne i Hercegovine - nositelji europskih vrijednosti'', a organizira ga Ured hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića 16. i 17. marta op.a.)

Imam problem sad kada dođem kući kako da ženi objasnim da ona nije nositelj evropskih vrijednosti, a da ja to jesam. Jer, ona nije Hrvatica. Imam problem djetetu da objasnim koju polovinu da odvoji kao nositelj evropskih vrijednosti, a koja to nije – rekao je Komšić. 

Sve to što rade dole u Neumu jeste dio jednog velikog plana za krizu koja nas čega 2018., kada će se desiti sljedeće; Dragan Čović i HDZ će blokirati implementaciju izbornih rezultata, ako im se ti rezultati ne svide. Daj Bože da griješim – dodao je Komšić.

Na pitanje da li su trenutna dešavanja u BiH podloga za kreiranje trećeg entiteta, Komšić je rekao da se upravo radi o tome.

Nažalost, upleli su se i ljudi iz susjedne države, i to na način koji se u diplomatskoj praksi blago zove miješanje u odnose susjedne i prijateljske zemlje – rekao je Komšić.

To Hrvatska kao članica EU sebi ne bi smjela dozvoliti?

Naravno da ne bi. Zamislite da mi organizujemo skup u Rijeci, na kojem raspravljamo o statusu Istre... Samo obrnite situaciju i vidjet ćete kako bi reagovali – rekao je Komšić za FTV.

Komšić je Čovića optužio da, kako je rekao „duva u istu tikvu sa Miloradom Dodikom“. Naravno, dodao je, „iz ličnih interesa“.

Govoreći o sarajevskom samitu koji je održan u četvrtak Komšić je rekao da mu je atmosfera izgledalo dobro.

-  Samit nije izrodio ništa konkretno, ali sama činjenica da se to desilo je dobra stvar – rekao je Komšić.