INTERVJU

Bećirović o Samitu: Ukidanje viza Kosovu BiH donosi hiljade radnih mjesta, o tome niko nije govorio

Objavljeno u kategoriji Intervju na 16.03.2017 21:21:40

INTERVJU

Bećirović o Samitu: Ukidanje viza Kosovu BiH donosi hiljade radnih mjesta, o tome niko nije govorio

Objavljeno u kategoriji Intervju na 16.03.2017 21:21:40


Dr. Zijad Bećirović foto IFIMES

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, doc. dr. Zijad Bećirović, ne očekuje mnogo od sarajevskog samita premijera Zapadnog Balkana, održan u četvrtak u Sarajevu. On je u intervjuu za bh. novinsku agenciju Patria rekao da je sličnih samita bilo i ranije, ali bez većih rezultata.

-  Radi se uglavnom o populizmu i prihvaćanju nekih obaveza bez ikakve odgovornosti – kaže Bećirović.

Kako gledate na današnji Summit premijera šest država Zapadnog Balkana održan u Sarajevu?

BEĆIROVIĆ: Takvih Summita kao što je današnji sarajevski na kojem se okupilo šest premijera bilo je do sada puno u samom regionu i šire. Radi se uglavnom o druženju i pokušaju relaksiranja odnosa u regionu. Neke posebne dodane vrijednosti osim otrcanih fraza punih međusobne saradnje i budućeg blagostanja malo toga je ostvarivog, realnog. 

Zbog čega mislite da je tako?

BEĆIROVIĆ: Radi se uglavnom o populizmu i prihvaćanju nekih obaveza bez ikakve odgovornosti. Sa kakvom lakoćom premijeri učesnici summita govore o realizaciji velikih infrastrukturnih projekata. Govore o izgradnji stotina kilometara novih autoputeva preko planina i gora, preko rijeka, prilično zahtjevnog terena kao da su krenuli „grlom u jagode“. Takvi projekti se pripremaju decenijama i u njima učestvuju brojne institucije (uključujući i međunarodne prije svega finansijske) i pojedinci različitih stručnih profila.

U ovom slučaju navodno to žele realizovati „preko noći“. Ako je to tako zašto do sada nijedan značajniji regionalni infrastrukturni projekt nije realizovan. To je jedan potpuno neozbiljan pristup.  Pričaju da je sve u regionu odlično, sjajno i da će ga oni učiniti još prosperitetnijim i boljim. To ne odgovara stvarnosti. I ovaj summit će biti jedan u nizu propalih susreta bez konkretnih izvedbenih rezultata.

A šta bi mogli konkretno uraditi?

BEĆIROVIĆ: Poznato je da su Bosna i Hercegovina i Kosovo dvije zemlje koje još uvijek imaju međusobno strog vizni režim. Kada je EU prije nekoliko godina svim državama zapadnog Balkana osim Kosova ukinula vizni režim svi su osjetili olakšanje. To je bila više od dvije decenije nepravedna politika i kazna EU prema svim građanima Zapadnog Balkana, jer EU, između ostaloga, temelji na slobodnom kretanju ljudi, robe, usluga i kapitala. To pravo je sada u regionu jedino onemogućeno građanima BiH i Kosova.

Zašto premijeri šest država Zapadnog Balkana, posebno premijer Srbije Aleksandar Vučić nije upotrijebio svoj uticaj na srpske predstavnike u institucijama BiH da pristanu na ukidanje viza za građane Kosova i da Kosovo ukine vize građanima BiH. To bi bio doprinos regionalnog stabilnosti i saradnji.

Prema procjenama stručnjaka Bosna i Hercegovina bi ukidanjem viza i ekonomskom saradnjom sa Kosovom mogla dobiti novih 30 do 50  hiljada radnih mjesta. Dakle, u oba entiteta i sve etničke zajednice bi od toga profitirale. O tome na sarajevskom summitu nije bilo ni riječi, a to se moglo realizirati već od sutra i od toga bi imale koristi sve etničke zajednice u BiH i na Kosovu. To bi bio primjer regionalne saradnje, jer ako postoji strogi vizni  režim između dvije zemlje tu je teško govoriti o saradnji u pravom značenju te riječi.

Smatrate da je ta odgovornost isključivo na Srbiji odnosno premijeru Vučiću?

BEĆIROVIĆ: Nisu Srbija i Vučić jedini, koje bi mogli pozvati na odgovornost. Region funkcioniše po sistemu spojenih posuda i političari vrlo dobro znaju predvidjeti reakcije druge odnosno drugih strana tako da za usklađene akcije na homogeniziranju biračkog tijela ili cijelih naroda znaju izvesti do savršenstva kada im je to potrebno. Za to im ne treba nikakav poseban dogovor. Srbija nikada nije uvela vize za građane Kosovo niti je sprovela embargo za izvoz srbijanskih proizvoda na Kosovo, jer robna razmjena između Srbije i Kosova iznosi oko pola milijarde eura. Ekonomskom saradnjom sa Kosovom BiH bi bila u prilici da ima izuzetno visok suficit kao ni sa jednom drugom zemljom.