SAD

Prvi budžet predsjednika Trampa: Prednost odbrani zemlje, podršku gube okoliš i strana pomoć

Objavljeno u kategoriji Svijet na 16.03.2017 13:35:23

SAD

Prvi budžet predsjednika Trampa: Prednost odbrani zemlje, podršku gube okoliš i strana pomoć

Objavljeno u kategoriji Svijet na 16.03.2017 13:35:23


Predsjednik Donald Tramp: Odbrana zemlje i zaštita granica apsolutni prioriteti

Predsjednik Donald Tramp zatražit će od američkog kongresa dramatične rezove mnogih federalnih programa kako bi postigao povećanje budžeta za odbranu, za izgradnju zida duž granice sa Meksikom, kao i za deportaciju ilegalnih imigranata, piše Patria.

Finansijski rezovi najviše će pogoditi Agenciju za zaštitu okoliša i Državni odjel.

Reuters piše o mogućnosti da Kongres, koga kontroliraju Trampovi republikanci, odbaci neke od njegovih prijedloga kao što su projekt čiste vode, edukacija za posao, subvencioniranje grijanja. Istovremeno, neke od predloženih promjena kojima će se demokrate zasigurno usprotiviti, konzervativni republikanci su godinama priželjkivali.

Direktor budžeta Bijele kuće, Mick Mulvaney tvrdi da je predsjednik voljan razgovarati o prioritetima.

- Predsjednik želi potrošiti više na odbranu, zaštitu granica, sprovedbu zakona, kazao je Mulvaney novinarima.

Najviše će biti pogođeni programi strane humanitarne pomoći, grantovi razvojnim agencijama poput Svjetske banke, te programi za klimatske promjene UN-a.

Predsjednik Tramp također se želi riješiti više od 50 EPA programa, zaustaviti finansiranje programa bivšeg predsjednika Obame Clean Power Plan (Plan čiste energije) koji cilja na reduciranje emisije karbon dioksida, te ukinuti istraživačke energetske programe pri Odjelu za energiju.

Rezove će osjetiti i grantovi za borbu protiv siromaštva koji omogućuju siromašnima da plate račune električne energije, kao i programi Odjela za rad koji pomažu starijim građanima niskih primanja da nađu zaposlenje.

Restrikcije se odnose i na poljoprivredu; Bijela kuća je predložila smanjenje ove budžetske stavke za 21 posto, čime će se značajno smanjiti grantovi i krediti za otpadne vode, personal u uredima, a popularni program koji pomaže američkim farmerima da doniraju žetvu za prekomorsku humanitarnu pomoć će se privesti kraju, izvještava Reuters.