EKONOMIJA

U Sarajevu počela škola pčelarstva

Objavljeno u kategoriji Biznis na 13.03.2017 11:59:13

EKONOMIJA

U Sarajevu počela škola pčelarstva

Objavljeno u kategoriji Biznis na 13.03.2017 11:59:13


Foto Patria

Savez udruženja pčelara Kantona Sarajevo (SUPKS) pokrenuo je tromjesečnu školu za obuku iz pčelarstva.

Samir Omerović, predsjednik SUPKS-a rekao je za Patriju da se za školu prijavilo blizu 100 polaznika. Dio polaznika slušat će osnove iz uzgoja pčela i poizvodnje pčelinjih proizvoda, dok su dio polaznika formirani pčelari, koji žele dobiti savremena znanja iz ove oblasti.

Uzgoj pčela profitabilna je djelatnost. Pčelinji proizvodi iz Bosne i Hercegovine među najkvalitetnijim su u Evropi. Ali, zbog nepostojanja strategije razvoja pčelarstva ovi potencijali Bosne i Hercegovine nisu iskorišteni u dovoljnoj mjeri. Bosna i Hercegovine godišnje uvozi na stotine tona meda i drugih pčelinjih proizvoda.

'Školu pčelarstva Sarajevo 2017' podržalo je Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo. Predavanja su dva puta sedmično, u prostorijama SUPKS-a u Mala Aleja 40 na Ilidži i zgradi Općine u Vogošći.

Dio predavanja održat će pčelari praktičari. O dijelu koji se odnosi na zdravstvenu zaštitu pčela, medonosno bilje i kvalitetu pčelinjih proizvoda govorit će profesori sa Poljoprivrednog, Veterinarskog i Šumarskog fakulteta u Sarajevu, piše Patria.