ZEMLJE PRED RASPADOM

Weber o izjavi Lajčaka: Umjesto inicijativa i rješenja, na populistički način uznemirava javnost

Objavljeno u kategoriji Intervju na 07.03.2017 20:54:08

ZEMLJE PRED RASPADOM

Weber o izjavi Lajčaka: Umjesto inicijativa i rješenja, na populistički način uznemirava javnost

Objavljeno u kategoriji Intervju na 07.03.2017 20:54:08


Bodo Weber

Nakon što su regionalni mediji prenijeli izjavu slovačkog ministra vanjskih poslova Miroslava Lajčaka, da su “dvije države Zapadnog Balkana pred raspadom, a tri u dubokoj političkoj krizi“ reagirali su mnogobrojni analitičari i poznavaoci prilika na Balkanu. Među njima za TV1 svoj stav dao je i Bodo Weber, njemački analitičar i stručnjak za politiku EU prema Balkanu smatra da trenutak davanja ovakve izjave nije slučajan.

Izjava je data prije stastanka ministara vanjskih poslova EU te nakon povratka Federice Mogherini sa Balkana.

- Mislim da se radi o jednostranoj, vrlo nespretnoj, neozbiljnoj i opsanoj izjavi. Šta više, nije ni precizirao na koje zemlje misli da su pred raspadom, pa samim tim otvara mogućnost da se vodi neka ozbiljna rasprava na osnovu neozbiljne izjave – kazao je Weber.

On dodaje da je neophodno vidjeti „ko je dao takvu izjavu“.

- Kada bi Lajčak bio politički analitičar ja bih se složio da je teška situacija na Balkanu, većim dijelom jer je EU zadnjih više od deceniju zakazala u vodećoj ulozi. Ali, kao što svi znamo, i Lajčak ima dosta svojih poglavlja unutar te nedosljedne politike EU – dodao je Weber.

Ovaj ugledni analitičar dodaje da bi volio da vidi kako Lajčak nudi neke političke inicijative.

- I rješenja za probleme na koje cilja umjesto što na tako populistički način uznemirava javnost i političke elite u zemljama zapadnog Balkana – dodao je Weber, potcrtavajući da „smo vidjeli u vrijeme slovačkog predsjedavanja EU obično sklonost razumjevanja prema pozicijama RS.

- Slovačka nije ozbiljan igrač što se tiče zajedničke evropske politike proširenja prema zapadnom Balkanu - jasan je Weber.