POLITIČKI ANALITIČAR

Terzić upozorava: EU je pasivna, stanje na Zapadnom Balkanu je krajnje alarmantno

Objavljeno u kategoriji Intervju na 07.03.2017 11:49:53

POLITIČKI ANALITIČAR

Terzić upozorava: EU je pasivna, stanje na Zapadnom Balkanu je krajnje alarmantno

Objavljeno u kategoriji Intervju na 07.03.2017 11:49:53


Almir Terzić

Evropska unija ne smije biti pasivna i rukovoditi se time da je stanje na Zapadnom Balkanu zadovoljavajuće sve dok nema otvorenih sukoba, upozorava novinar i politički analitičar Almir Terzić.

U razgovoru za novinsku agenciju Patria, on kaže da je  situacija krajnje alarmantna i ti sukobi su mogući.

-Doduše, ne u onom obliku kakvi su bili 90-tih jer ne vjerujem da je moguć rat među sadašnjim susjedima, ali unutrašnjih sukoba je moguće da bude. Situacija u Makedoniji je kritična i mogući su etnički sukobi Makedonaca i Albanaca, na Kosovu između Srba i Albanaca. Velike su etničke tenzije i u Bosni i Hercegovini, Srbiji, ali i Crnoj Gori. I tu su sve mogući sukobi u manjem ili većem obimu, pojašnjava Terzić.  

Evropska unija, napominje Terzić, mora da shvati da projekti 90-tih žive i da se u manjem ili većem obimu ne realiziraju direktno, nego indirektno kroz unutrašnju destabilizaciju.

-EU mora pomoći da se na Zapadnom Balkanu izgradi građansko društvo koje će poštovati i uvažavati principe nacionalnog koje je još uvijek dominantno. Zato i imamo probleme. I glavni problem je siromaštvo.

Mora se više raditi na njegovom iskorjenjivanju ne samo zbog migracija, nego jer je u siromašnim druuštvima kakva su ona na Zapadnom Balkanu lakše manipulisati i u smislu dizanja nacionalnih tenzija, terorizma, korupcije, kriminala. Sve ovo je zajednička opasnost i Zapadnog balkana i EU. EU ne bi smjela biti sretna da je njoj dobro, a na Zapadnom Balkanu loše, jer to je tik pred vratima, zaključuje Terzić.