ODLAZAK PREDSJEDNIKA

Da, možemo mi to: Oproštajni govor Baracka Obame pokrenuo emocije

Objavljeno u kategoriji Svijet na 11.01.2017 08:29:43

ODLAZAK PREDSJEDNIKA

Da, možemo mi to: Oproštajni govor Baracka Obame pokrenuo emocije

Objavljeno u kategoriji Svijet na 11.01.2017 08:29:43

Emotivan govor u Chicagu Emotivan govor u Chicagu

U svom oproštajnom govoru u utorak, odlazeći američki predsjednik Barack Obama zatražio je od Amerikanaca da se zauzmu za svoje vrijednosti i pruže otpor diskriminaciji, pišu svjetski mediji, prenosi Patria.

U svom emotivnom govoru u kome je zahvalio svojoj porodici za svesrdnu podršku i nazvao svoj predsjednički mandat „najvećom počasti u svom životu“, Obama je upozorio na potrebu da se prihvati vizija napretka, aludirajući na neke od Trumpovih prijedloga za koje se zalagao tokom izborne kampanje.

- Kao što moramo biti oprezni u pogledu vanjske agresije, tako moramo paziti da ne oslabimo vlastite vrijednosti koje nas čine onim što jesmo, kazao je Obama ispred 18.000 ljudi u rodnom Chicagu, gdje je 2008. godine proslavio pobjedu kao prvi američki predsjednik afroameričkog porijekla.

Odlazeći predsjednik je naglasio da se protivi diskriminaciji protiv američkih muslimana, te da su njegovi napori na ukidanju mučenja i zatvaranje zatvora Gvantanamo na Kubi bili dio šire kampanje na očuvanju američkih vrijednosti.

Obraćanju su prisustvovali Prva dama Michelle Obama, potpredsjednik Joe Biden, te mnogi sadašnji i bivši članovi osoblja Bijele kuće i predsjedničke kampanje.

Posjeta Chicagu je zadnja planirana posjeta Obame kao predsjednika, kao i zadnji, 445. let predsjedničkim avionom, za koji kaže da će mu nedostajati kada napusti ured. Smatra se da je tokom mandata Obama u avionu proveo oko 2.800 sati ili 116 dana.

Barack i Michelle Obama planiraju ostati u Washingtonu naredne dvije godine dok mlađa kćerka Sasha ne završi srednju školu.