MVP UPUTILO ZAHTJEVE

Dačić traži zaštitu srbijanskih ambasada u Evropi: Zbog Haradinaja Albanci planiraju uzeti taoce

Objavljeno u kategoriji Region na 11.01.2017 08:10:32

MVP UPUTILO ZAHTJEVE

Dačić traži zaštitu srbijanskih ambasada u Evropi: Zbog Haradinaja Albanci planiraju uzeti taoce

Objavljeno u kategoriji Region na 11.01.2017 08:10:32


Privođenje Haradinaja u Francuskoj

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije zatražilo je od pojedinih zemalja da pojačaju obezbjeđenje srbijanskih diplomatskih predstavništava koja su, po sigurnosnim informacijma, potencijalne mete albanskih terorista, a diplomate u tim ambasadama dobile su iz Beograda precizne instrukcije da mjere opreza podignu na najviši nivo, javljaju srbijanski mediji, prenosi Patria.

Ministar vanjskih poslova Ivica Dačić upozorio je da se, prema sigurnosnim informacijama, u albanskoj dijaspori planira zauzimanje nekog od srbijanskih diplomatsko-konzularnih predstavništava u SAD-u ili Evropi kako bi se Srbija prinudila da odustane od zahtjeva za suđenje Ramušu Haradinaju, a ta informacija je prema njegovim riječima dobijena od zapadnih sigurnosnih agencija iz jedne velike zemlje.

Zasada se ne razmišlja o povlačenju osoblja, ali im je sugerisano aktiviranje specijalnih planova za krizne situacije, koje ima svaka ambasada, dok su ambasadori obavezni da o svim kontaktima i kretanjima unaprijed obavijeste MVP a po potrebi i domaćine, kako bi njihova ruta bila unaprijed obezbjeđena, pišu "Večernje novosti."

Diplomatama je također naloženo da izbjegavaju javne događaje i kretanje svedu na najmanju moguću mjeru.

Pojačano obezbjeđenje srbijanskih ambasada i rezidencija zatraženo je od vlasti Švicarske, Turske, Njemačke, Italije i Belgije, gdje prema sigurnosnim informacijama može doći do napada na srbijansku mrežu diplomatsko konzularnih predstavnišava, uz molbu da se ukoliko je moguće posebne mjere zaštite pruže i članovima porodica diplomata.

- Jedna od opcija koja je razmatrana u albanskoj dijaspori bilo je i uzimanja talaca - rekao je Dačić.

Služba koja je dostavila informaciju Srbiji, pišu mediji je do nje došla tako što je njihov agent bio ubačen u redove albanske dijaspore u jednoj zapadnoevropskoj zemlji.

Ramuš Haradinaj uhapšen je u Francuskoj, na osnovu srbijanske potjernice. Srbija traži njegovo uzručenje. Haradinaju se već sudilo u Haškom tribunalu. On je već jednom bio uhapšen u Sloveniji, a potom pušten.