PROFESOR I ANALITIČAR

Enver Kazaz: Bakir Izetbegović je odustao od BiH

Objavljeno u kategoriji Intervju na 10.01.2017 19:54:54

PROFESOR I ANALITIČAR

Enver Kazaz: Bakir Izetbegović je odustao od BiH

Objavljeno u kategoriji Intervju na 10.01.2017 19:54:54


Enver Kazaz (Foto: N1)

Profesor i analitičar Enver Kazaz je za N1 komentarisao jučerašnju proslavu Dana Republike Srpske koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim, prenosi Patria.

Kazaz je kazao da situacija nakon proslave Dana RS pokazuje da BiH nema instrumente kojima bi mogla da provede odluke svojih najvećih sudskih instanci.

- Takve instrumente nije ponudio Dejtonski sporazum i one nisu ugrađeni u ustavno polje zemlje. Represivni aparat, vojska i policija, nisu u službi države nego u službi određenih političkih moćnika. Međunarodna zajednica je duboko podijeljena, ona više ne postoji kao homogeni subjekt koji bi garantirao, ne samo napredak BiH, nego i njen opstanak. BiH je talac sukoba međunarodne zajednice na svom tlu - tvrdi Kazaz.

Jučerašnja proslava u Banjaluci, kaže naš sagovornik, je uvod u buduću politiku Republike Srpske koja će biti sve radikalnija, sve ofanzivnija.

- Rješenje je vrlo jednostavno. Bošnjačka politika morala bi da razvije viziju multietničke BiH, a ne da se veže za radikalnu politiku Erdogana u Turskoj. Rekao bih da je gospodin Izetbegović odustao od Bosne i Hercegovine. To pokazuje njegova politika od dolaska na vlast, način na koji radikalizira unutarbošnjačko polje. Ova njegova inicijativa i parole su samo šminka koja treba da mu priskrbe ugled - dodao je Kazaz.

- Da je on ozbiljan političar, tužio bi RS za genocid u Srebrenici i praksu ratnih zločina. To bi bio pravi državnički potez. Tužiti institucije RS-a za genocidnu praksu na prostoru BiH. Izetbegović nema tu pamet, hrabrost... Njega zanima isključivo efikasnost vlasti nad vlastitim narodom - kazao je on.

Kazaz je dodao da Izetbegović pokazuje da je "zainteresiran za uvođenje erdoganističke ideološke fantazme u bošnjačko društvo".

- Izetbegović je igrajući na Erdogana i islamski svijet zaboravio da je Zapad spasio Bosnu i Hercegovinu, zaboravio je da su bosanski muslimani evropski, sekularni muslimani. Jedini ozbiljan političar na ovom prostoru koji je radio korak po korak i institucijalizaciju države je Sulejman Tihić. Njegovom smrću nestala je vizija praktične politike rada u institucijama sistema. Niko od bh. političara ne zna teoriju države i prava i niko nije sposoban da napravi suvislu opštinu, a kamoli neku državnu instituciju - kazao je profesor i analitičar Enver Kazaz.