PITANJE ODGOVORNOSTI

Hoće li ijedan Bošnjak MO i OS BiH podnijeti ostavku zbog kršenja Ustava BiH za 9. januar?

Objavljeno u kategoriji BiH na 10.01.2017 19:50:00

PITANJE ODGOVORNOSTI

Hoće li ijedan Bošnjak MO i OS BiH podnijeti ostavku zbog kršenja Ustava BiH za 9. januar?

Objavljeno u kategoriji BiH na 10.01.2017 19:50:00


Foto:Arhiv

Oružane snage BiH po prvi put od kada su osnovane zloupotrijebljene su u političke svrhe 9. januara tokom obilježavanja neustavnog praznika Dana RS.

Zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić potvrdio je da je on, po ovlaštenju ministrice Marine Pendeš, potpisao 6. januara odluku kojom se predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću odobrava da i 8. i 9. januara angažuje Počasnu jedinu OS BiH, piše Patria.

Ivanić je oba dana postrojio 40 pripadnika Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka OS BiH, na što nije imao pravo bez saglasnosti druga dva člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića.

Jusić tvrdi da je Ivanić mogao postrojiti samo Počasnu jedinicu, i to 8. januara, a da je on naknadno po dobijanju upozorenja NATO štaba da je 9. januar neustavan te da tog dana ne smije nijedan pripadnik OS BiH biti na svečanostima u Banja Luci, 8. januara navečer potpisao naredbu u skladu sa pismom generalice Wilz.

Zar je zaista visokom političkom dužnosniku trebalo pismo generalice Wilz pa da shvati da je stavio potpis na odluku kojom se pripadnicima OS BiH odobrava učešće u aktivnostima povodom obilježavanja neustavnog praznika i tako time postao prvi visokorangirani bošnjački političar koji ne poštuje najvišu sudsku instancu svoje zemlje? 

Zaboravio je tekst zakletve koju je položio u Parlamentu BiH prilikom imenovanja na funkciju zamjenika ministra odbrane. Obavezao se tada da će čuvati i poštovati Ustav BiH i zakone.

Očekivano je da Ivanić ostvari ono što je strateški plan svih političara iz RS. Da izvede na Trg Krajine naoružane pripadnike Trećeg puka i postroji ih, što je prema mišljenju vojnih i političkih analitičara bila generalna proba državnog udara.

Pomogao mu je u tome svojom, također očekivanom „suzdržanošću“ Dragan Čović preko svoje ministrice Marine Pendeš.

Čović smatra da su se bez potrebe digle tenzije oko 9. januara, a Pendeš je po nalogu stranačkog šefa odlično odradila posao - i ona i načelnik Zajedničkog štaba general Anto Jeleč izmakli su se i otišli na odmor, a vruć kesten prabacili u ruke Jusiću, koji je ili na svoju ruku ili po nečijem nalogu ( istraga bi to trebala utvrditi), neustavno i nezakonito djelovao. 

Ivanić snosi odgovornost, koja ako bude pravne države na djelu, mora biti oglašen krivim za podrivanje odbrambene moći i rušenje ustavno-pravnog poretka.

Biti suzdržan kao što je to uradio Čović, znači prešutno odobravati sve što radi Ivanić, te time sebi iscrtavati put i praviti teren za postrojavanje pripadnika Drugog puka prilikom obilježavanja godišnjice tzv. HRHB. Ni suzdržan prilikom odlučivanja nije amnestiran od odgovornosti.

No, šta je sa bošnjačkim kadrovima? Bakir Izetbegović je na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH jasno izrazio svoj stav - protivio se bilo kakvom obliku angažovanja pripadnika OS BiH na neustavnom praznovanju u Banja Luci. Pendeš je Jusiću prenijela da je Izetbegović saglasan sa Ivanićevim zahtjevom.

Ako se zna da član Predsjedništva ne mora imati saglasnost druge dvojice za angažovanje Počasne jedinice, onda je upitno kakvo je zaista bilo Izetbegovićevo mišljenje. Da li onakvo kakvo je Pendeš prezentirala Jusiću, ili se protivio.

Jusić, koji uporno ponavlja da na dokumentu koji je potpisao, stoji ime ministrice Marine Pendeš te da ga je ona ovlastila da nju mijenja od 5. do 15. januara, kriv je ma koliko se on sada naknadno pravdao.

Da u ovoj zemlji zaista postoji odgovornost političara, još jučer 9. januara kada je u živom TV programu Ivanić postrojavao pripadnike Trećeg puka OS BiH, podnijeli bi ostavke mnogi Bošnjaci i u MO i OS BiH.  

Za početak, Jusić jer je svojim potpisom omogućio angažman OS BiH na neustavnoj svečanosti, a koji je naknadno i neuspješno pokušao povući.

Potom i general Senad Mašović, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH.

Ni Jusić ni Mašović nisu reagirali ni kada je Dodikov zahtjev došao. Dopustili su da uđe u proceduru odlučivanja, koju je Pendeš provela, te sve dovela pred svršen čin. No, i tada su imali prilike da se oglase, da se usprotive, da upozore Izetbegovića kao vrhovnog komandanta, Ali nisu. Jusić je još potvrdio da je bio saglasan da se udovolji Dodikovom zahtjevu. I kod Ivanićevog zahtjeva nije zamjenik ministra odbrane razmišljao ( ili je pak imao upute), a mogao je na obrascu precrtati 9. januar uz napomenu da se radi o neustavnom prazniku.

Šutio je i generalni inspektor MO BiH general Enes Husejnović. I kada je došao Dodikov zahtjev, a potom i Ivanićev. Šutio je i jučer kada je gledao TV prenos iz Banja Luke i vidio vojnike kako ih Ivanić neustavno i nezakonito postrojava.

Očigledno je i Mašoviću i Husejnoviću bitnija pozicija na kojoj se nalaze, nego Oružane snage BiH, država BiH i poštovanje Ustava i zakona ove države.

Nadležnosti Generalnog inspektora na čijem je čelu Husejnović

Generalni inspektorat MO BiH između ostalog ima sljedeće nadležnosti: iniciranje, provođenje, kontrola i nadgledanje ispitivanja i istraga tvrdnji o lošem vladanju profesionalnih vojnih lica u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama, davanje savjeta ministru odbrane u vezi s uklanjanjem okolnosti koji štete moralu, djelotvornosti i reputaciji Oružanih snaga.

Također, Generalni inspektorat osigurava da vojna lica u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama budu upoznata i ponašaju se u skladu sa Zakonom o odbrani, kao i bilo kojim drugim kodeksom ponašanja ili propisima koje usvoji ministar odbrane, a koji se odnose na etičko ponašanje i profesionalizam.