NOVA ADMINISTRACIJA

Trumpov zet Kushner je novi viši savjetnik u Bijeloj kući

Objavljeno u kategoriji Svijet na 10.01.2017 11:01:41

NOVA ADMINISTRACIJA

Trumpov zet Kushner je novi viši savjetnik u Bijeloj kući

Objavljeno u kategoriji Svijet na 10.01.2017 11:01:41


Jared Kushner, Ivanka i Donald Trump

Zet novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa, Jared Kushner, uskoro će biti i zvanično imenovan na poziciju višeg savjetnika u Bijeloj kući za oblast trgovine i Bliskog istoka, izvještava Reuters, prenosi Patria. Ovo je rijedak slučaj da tako blizak član porodice preuzima tako važnu funkciju.

Kushner (35), koji je oženjen Trumpovom najstarijom kćerkom Ivankom, preuzet će dužnost nakon što se izda pravna potvrda da se takvim potezom neće prekršiti američki zakon o nepotizmu. Za razliku od pozicija u predsjedničkom kabinetu, ova funkcija ne zahtijeva potvrdu senata, i nije plaćena.

U saopštenju za javnost predsjednik Trump je objasnio svoj izbor:

- Bio je od ogromne pomoći i savjetnik od povjerenja tokom cijele kampanje i tranzicije.

Kushner se, poput svog poznatog punca, bavi razvojem nekretnina u New Yorku. Skrenuo je pažnju na sebe u toku izborne predsjedničke kampanje u koju je bio uključen u gotovo svakom aspektu – od odluka o osoblju do strategije i finansiranja.

Trumpova kćerka Ivanka, koja je također bila blizak savjetnik novom predsjedniku, neće preuzeti ulogu u očevoj Bijeloj kući kako se govorkalo, nego će se fokusirati na integraciju porodice u Washingtonu.

Donald Trump, koji se priprema da preuzme predsjednički ured 20. januara, zarekao se da će revidirati sve trgovinske pogodbe u korist većih benefita za SAD. Također planira da preseli američku ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva, gdje je već 68 godina, u Jerusalem, uprkos međunarodnim prigovorima.