LANAC ODGOVORNOSTI

Podžić: Ivanić je izveo generalnu probu državnog udara postrojavanjem naoružanih pripadnika OS BiH!

Objavljeno u kategoriji Intervju na 09.01.2017 14:48:37

LANAC ODGOVORNOSTI

Podžić: Ivanić je izveo generalnu probu državnog udara postrojavanjem naoružanih pripadnika OS BiH!

Objavljeno u kategoriji Intervju na 09.01.2017 14:48:37


Sifet Podžić

Predsjednik Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH i prvi načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Sifet Podžić kazao je u izjavi za novinsku agenciju Patria da je danas na djelu u Banja Luci bila generalna proba državnog udara.

-I to ne u režiji i izvedbi predsjednika RS Milorada Dodika, već predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića koji je na ulicu izveo 40 pripadnika Oružanih snaga BiH. Mora se razjasniti, jer je očigledno javnost zbunjena, da ovdje nije riječ o Počasnoj jednici koja se nalazi u sastavu Brigade taktičke podrške OS BiH na koju on kao član Predsjedništva BiH ima pravo.

Radi se o pripadnicima Šeste pješadijske brigade u čijem je sastavu Treći pješadijski (Republika Srpska) puk OS BiH. Gospodin Ivanić je prekršio član 11. Zakona o odbrani BiH.

Sada se treba utvrditi ko je sve kriv u lancu zapovijedanja koji je jasan. Moraju reagirati i visoki predstavnik kao tumač Dejtonskog sporazuma, i generalica Wilz koja je bila jasna po pitanju učešća pripadnika OS BiH na obilježavanja neustavnog praznika. Ovo nije situacija u kojoj se političari nadmudruju i prepucavaju političkim porukama, već se radi o vojsci, o ljudima koji imaju oružje u rukama, kaže Podžić.

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost čiji je predsjednik razmotrit će novonastali političko-vojni problem, iako kaže Podžić već sada zna kakav će biti stav pojedinih članova koji dolaze iz RS. No, napominje da je ovo kompleksno pitanje koje mora biti razmatrano.