SIRIJA

Bashar al-Assad: Bombardiranje istočnog Alepa je bilo opravdano

Objavljeno u kategoriji Svijet na 09.01.2017 13:12:14

SIRIJA

Bashar al-Assad: Bombardiranje istočnog Alepa je bilo opravdano

Objavljeno u kategoriji Svijet na 09.01.2017 13:12:14


Prizori iz razrušenog istočnog Alepa

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad izjavio je za francuske medije da je bombardovanje istočnog Alepa koje su njegove snage povratile od pobunjenika prošlog mejseca, bilo opravdano, izvještava BBC, prenosi Patria.

- To je cijena koja se plaća ako se želimo osloboditi terorista, kazao je predsjednik novinarima.

Predstavnici UN-a drže da su zračni napadi od strane vlade i saveznika na područja gusto nastanjena civilima u zadnjim fazama borbi „vjerovatno ratni zločin“.

Turska i Rusija su podržale pregovore o prekidu vatre u Siriji koji se uglavnom održava, uprkos tvrdnjama o kršenju od strane oba učesnika u sukobu.

Turska, Rusija i Iran trenutno intenzivno rade na pripremama za mirovne pregovore koji će se održati krajem januara u Astani Kazahstanu.

Broj civila koji su izgubili život u Alepu od početka borbi prije 5 godina, procjenjuje se na oko 21.500, kaže se u izvještaju sirijskog Opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

U komentaru za francuske medije, predsjednik Assad je opisao devastaciju istočnog Alepa i masovno ubijanje civila „bolnim za gledati nama Sirijcima“, dodajući „svaki rat je loš“.

- Da li je bolje ostaviti civile pod nadzorom pobunjenika, pod njihovom opresijom, da ih obezglavljuju i ubijaju, postavio je pitanje sirijski predsjednik.

Više hiljada civila bilo je zaglavljeno u samo nekoliko manjih dijelova grada koje su držali pobunjenici, gdje su se našli na meti intenzivnog bombardovanja od strane vladinih snaga koje su prodirale u grad.

Pobunjenici su se naposlijetku predali što je i bio dio pogodbe – dopustiti civilima i pobunjenicima prelazak u druga područja pod kontrolom pobunjenika u sjevernoj Siriji.

Gubitak istočnog Alepa smatra se najvećim porazom pobunjenika u 6 godina građanskog rata.

U pogledu predloženih mirovnih pregovora u Astani za koje datum još uvijek nije određen, predsjednik Assad je kazao da je njegova vlada spremna da pregovora o „svemu“.

- Ko će biti tamo s druge strane? Još uvijek ne znamo. Da li će to biti stvarna sirijska opozicija?, kazao je Assad, otpisujući time pobunjeničke grupe koje podržavaju Saudijska Arabija, Francuska i Velika Britanija.

Još uvijek se ne zna ko će predstavljati opoziciju.

Sirijski predsjednik je kazao da trenutni prekid vatre ne uključuje tzv. islamsku državu i rivalsku džihadističku grupu Jabhat Fateh al-Sham, kao i militante sirijske kurdske jedinice za zaštitu (YPG), iako su pobunjenici to opovrgli.

Assad također tvrdi da pobunjenici krše prekid vatre u i oko Damaska, optužujući ih za blokiranje pristupa pitkoj vodi civilima „okupacijom glavnog izvorišta“ na sjeverozapadu glavnog grada.

Pobunjenici su demantirali tvrdnje vlade o kontaminaciji izvorišta, navodeći da je vlada nanijela oštećenja infrastrukturi.