NEUSTAVNO DJELOVANJE

Prkosi NATO-u,ruši Ustav BiH: Mladen Ivanić postrojio pripadnike Trećeg puka OSBiH!

Objavljeno u kategoriji BiH na 09.01.2017 13:37:00

NEUSTAVNO DJELOVANJE

Prkosi NATO-u,ruši Ustav BiH: Mladen Ivanić postrojio pripadnike Trećeg puka OSBiH!

Objavljeno u kategoriji BiH na 09.01.2017 13:37:00


Mladen Ivanić danas u Banja Luci(Foto: N1)

I pored upozorenja i jasnih uputa komandanta NATO štaba u BiH generalice Giselle Wilz da danas u Banja Luci na obilježavanju neustavnog praznika Dana RS ne smije biti nijedan pripadnik Oružanih snaga BiH, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je postrojio pripadnike Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, piše Patria.

Ivanić je bez saglasnosti ostala dva člana Predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, a što je morao imati, izveo pripadnike OS BiH iz kasarne Kozara u Banja Luci i postrojio ih na Trgu Krajine.

Nakon što mu je predat raport, Ivanić je kapetanu OS BiH naredio da „jedinica do daljnjeg ostane na lokaciji“.

Ovim činom on je narušio lanac komandovanja u Oružanim snagama BiH, te dokazao na djelu svoju jučerašnju izjavu kada je rekao za pripadnike Trećeg puka OS BiH „ da su njegovi“. Generalica Wilz je već upozorila ako pripadnici OS BiH danas budu u Banja Luci moraju biti sankcionisani, a slijede i otpusti iz službe. 

Na fotografijama koje se šire društvenim mrežama vidi se čak i zastava susjedne države Srbije koju neko slučajno ili namjerno kako bi poslao poruku drži uz postrojene pripadnike Trećeg puka OS BiH. 

Pripadnici Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka OS BiH iza kojih se vidi zastava Republike Srbije

Odobrenje da postrojava pripadnike OS BiH Ivanić je dobio od Ministarstva odbrane BiH, tačnije prema izjavi ministrice Marine Pendeš (HDZ BiH) koja je odsutna, odobrenje je potpisao njen zamjenik Sead Jusić (SBB).

Ivanić je i jučer zloupotrijebio svoj položaj člana kolektivnog šefa države koji ima pravo samo na Počasnu jedinicu OS BiH.

Na potezu su predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji moraju tražiti smjene i krivičnu odgovornost svih osoba uključenih u rušenje ustavno-pravnog poretka države i Oružanih snaga BiH, te podrivanja vojne i odbrambene moći.