DO 2020. GODINE

Tajne službe: U Evropu će krenuti 15 miliona izbjeglica iz Afrike

Objavljeno u kategoriji Svijet na 08.01.2017 10:14:06

DO 2020. GODINE

Tajne službe: U Evropu će krenuti 15 miliona izbjeglica iz Afrike

Objavljeno u kategoriji Svijet na 08.01.2017 10:14:06


Ilustracija

Evropi prijeti novi veliki migrantski val iz Afrike. Do 2020. godine preko Sredozemlja će u Evropu krenuti preko 15 miliona imigranata iz Afrike, stoji u dokumentu austrijske vojne obavještajne službe (Heeres-Nachrichtenamt) koji tek treba biti objavljen, prenosi Patria.

Njemački Bild došao je u posjed dokumenta u kojem stoji da će se broj imigranata u Evropi drastično povećati, a najveći broj imigranata stići će iz Nigerije, Demokratske Republike Kongo, Sudana i Etiopije.

U posljednje tri godine oko 550.000 Afrikanaca zatražilo je azil u EU, piše u izvještaju austrijske tajne službe.

"Broj afričkih izbjeglica znatno će se povećati, ako EU financijski ne podrži pogođene zemlje te ne promijeni svoju politiku prema tražiteljima azila koji su ekonomski migranti", citira Bild navedeni izvještaj.

Obavještajni dužnosnici upozoravaju: "Broj ekonomskih migranata značajno će se povećati do 2020. godine zbog naglog rasta nezaposlenosti u afričkim zemljama. Čak 15 miliona ljudi činit će tu moćnu vojsku imigranata koji traže bogatu evropsku perspektivu, jer su kod kuće bez posla i budućnosti", stoji u izvještaju.

"Zbog golemog priljeva azilanata iz Afrike, bitno će se promijeniti odnos Evropske unije prema ekonomskim migrantima. Bit će nužna bolja kontrola vanjskih granica i uspostavljanje modela za protjerivanje onih kojima je odbijen azil", zaključak je izvještaja, piše Index.