MOSUL

Iračke trupe ostvaruju veliki pomak u borbi protiv ISIL-a

Objavljeno u kategoriji Svijet na 06.01.2017 15:11:07

MOSUL

Iračke trupe ostvaruju veliki pomak u borbi protiv ISIL-a

Objavljeno u kategoriji Svijet na 06.01.2017 15:11:07


Iračke elitne jedinice u borbama za Mosul

Elitne iračke trupe ostvarile su značajan napredak u borbama protiv ISIL-ovih militanata u istočnom Mosulu u svom prvom noćnom napadu na grad, izvještava Reuters, prenosi Patria.

- Nešto poslije ponoći, protivterorističke snage izvršile su prodor dužinom pritoke rijeke Tigris, čime su dovele do povlačenja ISIL-a u okrugu Muthanna, izjavio je glasnogovornik Sabah al-Numan. "Koristili smo posebnu opremu i upotrijebili faktor iznenađenja – neprijatelj nije očekivao noćnu ofanzivu jer su svi raniji napadi bili izvedeni tokom dana", objasnio je on.

Američke savezničke ratne letjelice izvele su 19 zračnih napada kao podršku operaciji na terenu, pri čemu je na desetine militanata izgubilo živote, navedeno je u istom obraćanju.

Druga faza tromjesečne kampanje s ciljem neutralisanja ISIL-a u njihovim zadnjim velikim uporištima u Iraku, započeta je prošlog četvrtka. Ofanziva u Mosulu je najveća vojna operacija u Iraku od 2003. godine.

Savez koji čini 100.000 trupa na terenu koji podržavaju Sjedinjene Američke Države, a u koji ulaze i kurdske sigurnosne snage i šitski militanti, brzo su savladale ISIL u selima i gradovima oko Mosula, ali su naišle na oštar otpor koji je usporio prodor u grad.

Militanti tzv. islamske države, koji se u borbama koriste snajperima, bombaškim samoubilačkim napadima, te ljudskim štitovima, još uvijek drže punu kontrolu nad Mosulom zapadno od Tigrisa.