ZAGREB

Pod pritiskom javnosti Hrvatska vlada mijenja pravilnik o porezu na studente

Objavljeno u kategoriji Region na 06.01.2017 12:00:50

ZAGREB

Pod pritiskom javnosti Hrvatska vlada mijenja pravilnik o porezu na studente

Objavljeno u kategoriji Region na 06.01.2017 12:00:50


Foto Index.hr

Pravilnik o porezu na dohodak koji je u Hrvatskoj stupio 2. januara na snagu, Vlada će promijeniti samo tri dana kasnije, objavio je Index.hr! Naime, nakon što su u noći sa četvrtka na petak studenti brojnim mailovima zatrpali i redakcije i institucije mediji su otkrili kako u Pravilniku o dohotku objavljenom na Narodnim novinama stoji kako je će vlasti oporezovati sve iznose iznad 15.000 kuna ili oko 4.000 KM koje studenti zarade u toku jedne godine. Dakle, Vlada Andreja Plenkovića je predložila da studen u Hrvatskoj može zaraditi u godini najviše oko 4.000 KM, te da mu se to neće uporezovati. Zaradi li više od toga, država će mu zaračunati porez. Nakon pritiska javnosti, oglasila se Porezna i najavila promjenu Pravilnika!

Val studentskog bunta koji je izbio zbog smanjenja stope neoporezivih primanja za studente s 50.000 na 15.000 kuna uzrokovao je i nestabilnost na političkoj sceni. Andrej Plenković prvo je tvrdio da će tek sjesti za sto i vidjeti što se može napraviti, ali protiv njegove porezne reforme, barem onog dijela koji se odnosi na studente, su ustali čak i članovi HDZ-ove mladeži.

Splitska i zagrebačka Mladež HDZ-a na svom su Facebooku objavili podršku studentima da bi, nakon objave teksta o tome na Indexu, zagrebački mladi HDZ-ovci svoju izjavu uklonili s društvenih mreža. U odbranu studenata stao je i MOST, odnosno njihova saborska zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić,  također na Facebooku, a njen status je podijeljen čak i na službenoj stranici MOST-a, glavnog koalicijskog partnera HDZ-a u vladi.

Da je vrag odnio šalu, dokazalo je i više od 16.000 potpisa peticije koji su prikupljeni u manje od pet sati. Studentski bunt je vrlo lako mogao prijeći i na ulice te okupiti daleko šire mase od samih studenata. Kako bi pokušali ugasiti požar, Ministarstvo financija i Porezna uprava su na sastanak brže bolje pozvali predstavnike Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu. Za neupućene, riječ je o predstavničkom tijelu studenata koje vodi mladi HDZ-ovac, a i članovi zbora su u najvećem broju upravo aktivni članovi i volonteri vladajuće stranke.

Nakon ekspresno zakazanog zastanka, koji je održan na dan kada se inače radi po skraćenom radnom vremenu, zboraši su kolegama studentima uputili umirujuću poruku - sve je pogrešno shvaćeno, uskoro će porezna uprava objasniti o čemu se radi.

Porezna uprava u saopćenju je navela da studenti više neće imati 50.000 kuna godišnjeg oslobođenja, kako je bila praksa proteklih godina, već 5.050 kuna mjesečnog oslobođenja. Godišnje otprilike 60.600 kuna, dakle značajno više od iznosa koji je bio prije.

Međutim, u hrpi birokratskih izjava, Porezna uprava otkriva zapravo i ono najznačajnije - "Detaljna razrada odredbi navedenog Zakona će biti propisana novim Pravilnikom o porezu na dohodak koji je u izradi i bit će donešen u roku od 90 dana." Pravilnik o porezu na dohodak, koji je danas na snazi, donesen je prije svega tri dana. Tačnije, 2. januara 2017. Ministarstvo financija je donijelo taj pravilnik. Danas, svega tri dana nakon, najavljuju - "mijenjamo pravilnik, ali to smo i htjeli".

- Iako se iz Porezne uprave (koja je dio Ministarstva finansija) pokušavaju izvući floskulama da je njihov cilj "izaći u susret mladima", očito je da su u ovoj priči pobijedili – studenti, piše Index.

Samo nekoliko sati nakon izbijanja afere "Uzmi studentu, daj uhljebu", dio studenata (onih bliskih HDZ-u) primljen je u Ministarstvu finansija, a potom su iz Porezne uprave potiho najavili - promijenit ćemo tek doneseni pravilnik, prenosi Patria.

Iako je u ministarstvo išla delegacija HDZ-ovih studenata, ovo je zapravo pobjeda svakog studenta ponaosob. Svakog studenta koji je slao mailove institucijama i medijima, koji je pisao po društvenim mrežama i kojeg su i političari doživjeli prilično ozbiljno. A sada je i očito koga se u ovoj državi boji čak i Andrej Plenković.