NEVRIJEME

Nezapamćene oluje: Haos širom Evrope, temperature pale na -40

Objavljeno u kategoriji Svijet na 05.01.2017 14:37:11

NEVRIJEME

Nezapamćene oluje: Haos širom Evrope, temperature pale na -40

Objavljeno u kategoriji Svijet na 05.01.2017 14:37:11


Foto: FAH

Dijelovi Evrope u saobraćajnom su haosu u četvrtak kada su temperature ispod nule i obilan snijeg blokirali ceste, izazvali nekoliko teških saobraćajnih nesreća i oluje na moru neviđene desetljećima, prenosi Patria.

Dvadesetogodišnji mladić poginuo je, a njegovi suputnici teško ozlijeđeni kada je izgubio kontrolu na zaleđenoj cesti u zapadnoj Njemačkoj. Dva kamiona suradila su se na autocesti na jugu zemlje uzrokujući štetu od pola miliona eura.

Na sjeveru Švedske stotinjak putnika zapelo je u vozu kojem su otkazali motori u seocetu 50 kilometara južno od Gallivarea. Lokalnom listu izjavili su kako su se stisnuli jedni uz druge da bi se zagrijali, prije nego što su ih seljani prebacili u crkvu.

Jaki vjetrovi koji su stigli s hladnom olujom Axel i visoka plima pogodili su obalne dijelove Njemačke i Skandinavije.

Dramatični vremenski uvjeti doveli su do otkazivanja trajektnih veza u Baltičkom moru, a temperature u nekim dijelovima skandinavskog poluotoka dosezale su -40 stepeni.

Poplave su nosile automobile u njemačkim gradovima Luebecku i Flensburgu, a dijelovi starog grada Luebecka koji je pod zaštitom UNESCO-a nedostupni su za pješake.

Vlasti u Bavarskoj proglasile su uzbunu na lavinu pošto je gomila snijega zasula tu saveznu državu na jugu Njemačke. Meteorolozi kažu da se oluja sada kreće preko Baltika prema Bjelorusiji, piše Index.