Objavljeno u kategoriji BiH na 18.05.2016 20:10:00

Kako riješiti problem višemilionskih dugovanja koje mora platiti Vlada FBiH, kantoni, općine

Kako riješiti problem višemilionskih dugovanja koje mora platiti Vlada FBiH, kantoni, općine

Objavljeno u kategoriji BiH na 18.05.2016 20:10:00

Vlada FBiH u Sarajevu

Federalni premijer Fadil Novalić žali se da dug Vlade, kantona i općina prema državnim službenicima i usposlenicima iz javnih preduzeća iznosi više od milijardu KM. Hiljade bivših i sadašnjih uposlenika tužili su poslodavce, kompanije koje su u vlasnišvu FBiH i federalne, kantonalne i općinske institucije, zbog neizmirenih obaveza. Najčešće zbog neisplaćenih regresa i umanjenih plata, piše novinska agencija Patria.

Sindikalci pak tvrde da je ta suma sedam puta manja, ali svejedno se radi o višemilionskim tužbama.

Novalić za sve krivi kolektivne ugovore. Tvrdi da su radnicima zagarantirali i previše prava. Ponekad i više od realnih. Zbog toga, upozorava, kolektivne ugovore treba mijenjati, na način da oni dijelom štite i poslodavce, kako bi se izbjegle nove tužbe. FBiH je do sada isplatila 40 miliona KM obaveza, prispjelo je novih 50 miliona potraživanja, a u pripremi je dodatnih 70 miliona KM koje će FBiH morati isplatiti u narednom periodu.

Ekonomski stručnjaci pak objašnjavaju da je premijer u krivu, kada govori o krivici kolektivnih ugovora. Za milionska dugovanja krive su vlasti koje nisu imale snage da probleme nazivu pravim imenom.

Neko je državnim službenicima i radnicima obećavao nešto što nije mogao ispuniti. Potpisivani su ugovori kojima su im obećavali visoke plaće i druge benificije. A to nije moglo biti ispoštovano. Problemi su gurani pod tepih. Na taj način vlasti su čuvale socijalni mir. Na rukovodeće pozicije postavljani su nestručni kadrovi, koji nisu znali zaraditi novac. Za to vrijeme sebi su isplaćivali basnoslovne plaće. I upošljavali su prijatelje i familiju.

Sada kada su državni službenici i radnici krenuli sa kolektivnim tužbama, a novca u budžetu je sve manje, vlasti su počele da se hvataju za glavu.

- Potpisivani su ugovori sa ljudima, iako ti ugovori nisu mogli biti ispoštovani – objašnjava za NAP Edhem Biber, predsjednik Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH, dodajući da je sada to došlo na naplatu.

Salih Kruščica, predsjednik Samostalnog sindikata namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH objašava za NAP da je svaka tužba koju su radnici podnijeli pravno osnovana, i da će ona kad-tad morati doći na naplatu.

Radnici KTK iz Visokog godinama ne rade. Ali nisu dobili ni otkaz. Vlasti su im obećavale bolje dane, koji nikada nisu došli. Za to vrijeme njihovu agoniju iskorištavali su u predizbornim kampanjama, obećavajući pokretanje proizvodnje. Do pokretanja proizvodnje nikada nije došlo. Ali su tužbe podignute. Jer su se u međuvremenu nagomilala dugovanja za plaće i doprinose.

Novalić je najavio izmjene zakona, tako da se prekine sa dosadašnjom praksom podnošenja tužbi. Međutim, u tom slučaju, postavlja se pitanje, šta će biti sa hiljadama oštećenih radnika, policajaca, državnih službenika koji nisu na vrijeme podnijeli tužbe ukoliko dođe do izmjene zakona, a koji su čekali i dobijali obećanja da će u njihovim preduzećima biti pokrenuta proizvodnja ili od strane institucija gdje su zaposleni da će im biti isplaćeno sve ono za šta su bili zakinuti.