PREDMET U LADICI

Haznadar podnio prijavu: Tužilaštvo BiH već dvije godine vodi istragu protiv Tegeltije

Objavljeno u kategoriji BiH na 02.11.2015 17:10:55

PREDMET U LADICI

Haznadar podnio prijavu: Tužilaštvo BiH već dvije godine vodi istragu protiv Tegeltije

Objavljeno u kategoriji BiH na 02.11.2015 17:10:55


Predsjednika VSTV-a Tegeltiju terete da štiti kriminalce

Već dvije godine u ladicama Tužilaštva BiH nalazi se krivična prijava podnesena protiv Predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Milana Tegetlije.

Bh. novinskoj agenciji Patria potvrđeno je u Tužilaštvu BiH da je ovaj predmet u radu, ali da Tužilaštvo BiH ne može davati nikakav komentar.

Bosanskohercegovački privrednik Dževad Haznadar podnio je 2013. godine Tužilaštvu BiH dokazni materijal iz kojeg se vidi da je kompanija H.I.G.A.T. iz Banja Luke, u vlasništvu kontroverznog biznismena Milorada Mihajlovića i jednog od finansijera SNSD-a, protuzakonito od njega prisvojila nekretnine vrijedne skoro tri miliona KM, koje se nalaze u blizini Laktaša kod Banja Luke.

U proces nezakinitog oduzimanja njegove imovine, tvrdi Haznadar, direktno je upleten i Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, a koji je u tom periodu obnašao funkciju predsjednika Osnovnog suda u Banja Luci.

Haznadar je Tužilašvu BiH 2013. godine podnio niz dokaza o nezakonitoj pljački njegove imovine, no osim da je predmet u radu, iz Tužilaštvo BiH već dvije godine ne žele dati detaljnije informacije, kao ni to da li će optužnica u ovom predmetu uopće biti i podignuta, piše Patria.

Umjesto da bude sankcinisan, Haznadar podsjeća kako je Tegeltija prošle godine sa predsjednika Osnovnog suda u Banja Luci unaprijeđen u predsjednika VSTV-a.

Napredovanje Tegeltiji, kaže Haznadar, omogućio je, između ostalih, i glavni disciplinski tužilac BiH Arben Murtezić, koji je prije imenovanja Tegeltije preušutio da protiv Tegeltije postoji krvična prijava, zbog kojeg Tegeltija nije mogao biti imenovan na ovu važnu funkciju u BiH.

Krivičnu prijavu zbog krivotovenja dokumenata Haznadar je nakon toga proširio i na Murzetića. Osim Tegeltije i Murtezića, u Optužnici se navode imena i vlasnika kompanije  H.I.G.A.T. Milorada Mihajlovića i njegove supruge Slobodanke, Nebojše Pejovića sudije Osnovnog suda u Banja Luci, Dragana Macanovića, pomoćnika direktora Republičke uprave za geodetske i imovinske-pravne poslove, kao i tadašnjeg direktora ove institucije Tihomira Gligorića, piše NAP