TUŽILAŠTVO BIH

Mario Miličević optužen za zločine u Mostaru i logoru Heliodrom

Objavljeno u kategoriji BiH na 07.09.2015 14:18:37

TUŽILAŠTVO BIH

Mario Miličević optužen za zločine u Mostaru i logoru Heliodrom

Objavljeno u kategoriji BiH na 07.09.2015 14:18:37


Bošnjaci zatvarani u logore

Mostarac Mario Miličević zvani Baja nastanjen u Hrvatskoj, optužen je za zločin protiv čovječnosti. Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH optužnicu je proslijedio Sudu BiH na potvrđivanje, prenosi novinska agencija Patria.

– Milićević se tereti da je od jula 1993. do kraja marta 1994., za vrijeme rata između Armije BiH i HVO-a, u svojstvu zapovjednika ATG Benko Penavić, HVO na području Mostara, svjestan da svojim radnjama dobrovoljno učestvuje u organizovanju i izvršenju širokog, rasprostranjenog i sistematičnog napada, usmjerenog protiv civilnog stanovništva, bošnjaka na području opštine Mostar, učestovao u činjenju zločina i dopustio neposrednim izvršiocima da čine krivična djela radi ostvarenja zločinačke namjere – navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti da je zahtjevao da pripadnici ATG Benko Penavić, a nekada i on lično, izvode zatvorenike, civile bošnjačke nacionalnosti iz logora Heliodrom i dovode na prinudne radove, te u živi štit, na prvu liniju između Armije BiH i HVO-a, dok su borbe bile u toku.

Miličević se tereti da je zahtjevao izvođenje zatvorenika, izlažući ih po život opasnoj situaciji i riziku da zatvorenici budu ubijeni, ranjeni i izloženi svirepom i nehumanom tretmanu, prilikom čega su u više navrata prisiljavani da za potrebe ATG prave rovove, utvrde i nose pune vreće pijeska na liniji razgraničenja.

Izloženi velikoj životnoj opasnosti na radovima i u živom štitu, na lokacijama prve borbene linije 20 zatvorenika-civila bošnjačke nacionalnosti je ranjeno, pet ih je poginulo, dok su petorica zatvorenika bili fizički zlostavljani, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.