NAUČNI SKUP

Tuzla se priprema za Internacionalni kongres studenata i mladih doktora „MediCon 2015“.

Objavljeno u kategoriji BiH na 25.06.2015 08:49:05

NAUČNI SKUP

Tuzla se priprema za Internacionalni kongres studenata i mladih doktora „MediCon 2015“.

Objavljeno u kategoriji BiH na 25.06.2015 08:49:05


Foto: Pixabay

Tuzla i Medicinski fakultet Univerziteta u Tuzli će biti domaćini velikog stručnog skupa „MediCon 2015“ koj će biti održan od 30. oktobra do 1. novembra ove godine, piše bh. novinska agencija Patria.
 
Internacionalni kongres studenata i mladih doktora (bio)medicine u Bosni i Hercegovini „MediCon 2015.“ veliki je projekt  Udruženja studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli (MEDICUS) koji će nakon više od dvije decenije na jednom naučnom skupu okupiti studente medicine iz više zemalja Evrope i Azije.

Projekat je pokrenut s ciljem da pruži studentima i mladim doktorima priliku da se okušaju u pisanju i prezentaciji naučnih i naučno-istraživačkih radova. Osim sticanja kompetencija i znanja koja su u vezi sa oblasti njihovog (bio)medicinskog israživanja, studenti i mladi doktori će imati priliku da razmjene kontakte i da sklope prijateljstva sa mnogim prominentnim stručnjacima i kolegama.

Tokom tri dana trajanja kongresa, učesnicima će biti prezentirana zanimljiva predavanja internacinalnih profesora, kao i profesora tuzlanskog Medicinskog fakulteta i Univerziteta u Tuzli, a koji će tretirati najaktuelnije teme i dostignuća iz svijeta medicine. 

Studenti i mladi doktori koji budu aktivno učestvovali na kongresu, bit će u konkurenciji za najbolju usmenu prezentaciju i najbolji poster, a oni koje Naučni odbor ocijeni kao najbolje, organizatori će i nagraditi. Također, predviđene su i druge nagrade za veliki broj učesnika kongresa.

Pored radnog dijela programa, organizatori su pripremili i brojne prateće aktivnosti koje će uključivati zabave i druženja domaćina, učesnika i brojnih gostiju.

Pokrovitelj kongresa je Univerzitet u Tuzli, a podršku projektu dali su Ljekarska komora Tuzlanskog kantona, Univerzitetsko klinički centar Tuzla, Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona i Unija studenata Univerziteta u Tuzli, te mnogi drugi.

Počasni predsjednik kongresa je prof. dr. Elmir Čičkušić, dekan Medicinskog fakulteta u Tuzli, a predsjednik Naučnog odbora je prof. dr. Farid Ljuca, prorektor za naučno istraživački rad na Univerzitetu u Tuzli.

Podršku kongresu, svojim učešćem na skupu dao je i dr. Norman Sartorius, bivši direktor odsjeka za Mentalno zdravlje Svjetske zdravstvene organizacije.

Mjesto održavanja skupa "MediCon 2015." je Medicinski fakultet Univerziteta u Tuzli. Rok za prijem prijava je 15. septembar 2015. godine, a sažetci radova se primaju do 15. augusta.

Više informacija o događaju se može naći na web stranici: http://medicon.us-medicus.ba/