VISOKO

Održan muzički festival Dani Avde Smailovića

Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 11.06.2015 12:10:59

VISOKO

Održan muzički festival Dani Avde Smailovića

Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 11.06.2015 12:10:59

Na festivalu učestvovalo više od 70 učesnika Na festivalu učestvovalo više od 70 učesnika Na festivalu učestvovalo više od 70 učesnika

U Visokom je u novom Multimedijalnom centru Prijeko održan prvi muzički festival Dani Avde Smailovića, prenosi novinska agencija Patria.

 

Petodnevna manifestacija koja nosi ime velikog bosanskohercegovačkog kompozitora, profesora i magistra Avde Smailovića pružila je građanima Visokog i mnogim gostima okolnih gradova jedinstven umjetnički ugođaj.

Koncertom "Metamorfoze" na kojem je učestvovalo 20 učesnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Albanije, počeo je ovaj muzički festival.

Svojim prisustvom svečani koncert su uveličali i bh. kompozitori Samir Fejzić i Asim Horozić, čija su djela također bila na programu.

Drugog dana festivala održana je promocija knjige "Sevdalinka - alhemija duše" autora prof.dr. Esada Bajtala, kojom je skrenuta pozornost na izvornu interpretaciju sevdalinke kao jedinstvenog bh. kulturnog blaga. U sklopu festivala održan je i koncert "Radost života - u susret dolasku pape Franje" u Crkvi sv. Bonaventure pri Franjevačkom samostanu u Visokom, na kojem su premijerno izvedene duhovne pjesme pripremane za dolazak pape Franje u izvedbi zbora HKD Napredak iz Kreševa. 

Svojevrsna novost da u sklopu muzičkog festivala bude održana i muzička tribina, pokazala se kao pun pogodak i na njoj je četvrtog dana festivala raspravljano o ulozi muzike Avde Smailovića i općenito muzičke umjetnosti u odnosu na današnju muzičku praksu.

Završetak festivala posvećen liku i djelu prof.mr. Avde Smailovića u vidu multimedijalnog koncerta, kojeg je vodio pijanist Bartolomej Stanković, umjetnički direktor i idejni tvorac festivala, pobudio je sjećanja i emocije, a učešće na tom koncertu imali su i učenici OMŠ "Avdo Smailović" iz Goražda kao i učenici ŠOMO "Avdo Smajlović" iz Visokog.

Na festival je bilo više od 70 učesnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Albanije i SAD.