Državni udar u režiji Dragana Čovića

Piše : Haris LJEVO

Lider HDZ-a Dragan Čović od početka pregovora oko izmjena Izbornog zakona BiH svojim maksimalističkim zahtjevima drži u blokadi cijelu državu. Čović je od početka pregovora jasno dao do znanja svima da će Izborni zakon biti onakav kakav njemu odgovara ili neće biti ni izmijenjen.

Brojni predstavnici opozicije i nezavisni intelektualci upozoravali su na opasne namjere Dragana Čovića. Upozoravali su da je Dragan Čović spreman ići do kraja, pa i do izazivanja neke vrste sukoba kako bi ostvario svoj cilj. Oni koji su upozoravali na Čovićeve opasne namjere okarakterisani su kao bošnjački nacionalisti i ratni huškači.
Bilo je samo pitanje dana kada će Čović pokazati svima da je ozbiljan u svojim nastojanjima.

Samo tri dana nakon što je javno spomenuo da ima nekakav Plan B, javnost je u slučaju migranata saznala šta u praksi zaista znači taj plan.

Nezakonito izabrani komesar MUP-a HNK Ilija Lasić, inače član Čovićeve stranke, usprotivio se odlukama državnih vlasti i zaustavio konvoj s izbjeglicama na putu od Sarajeva prema Mostaru. Na taj način je vrh HDZ-a direktno poručio da ne priznaje odluke države. Da budemo precizni i da se ne lažemo: na jednom dijelu teritorija BiH izvršen je državni udar.

Ovo je bila samo kap koja je prelila čašu, ali nije prvi put da se na djelu vidi hadezeovski odnos prema državi BiH. Vrijedi se prisjetiti samo nekih događaja iz prošlosti.

Kada je 2009. godine uoči utakmice između Širokog Brijega i Sarajeva ispred stadiona u Širokom ubijen navijač Sarajeva Vedran Puljić, njegov ubica je istu večer iz policijske stanice u ovom hercegovačkom gradu izašao kao iz kafane i pobjegao u Hrvatsku. Za takav propust nikada u policiji niko nije odgovarao.

HDZ je načelnika u Stocu na zadnjim lokalnim izborima dobio tako što su autobusima dovezeni birači iz Metkovića, a kada su se bošnjački posmatrači izbora pobunili zbog neregularnosti izbora, neki od njih su „zaradili“ krivične prijave. Kantonalni sud u Mostaru osudio je Salku Baljića, Adnana Bučuka i Emina Zeću na zatvorske kazne zbog prekidanja izbornog procesa.

Zadnji izbori u Mostaru održani su prije deset godina, i od tada HDZ-ov gradonačelnik Ljubo Bešlić vlada ovim gradom. Svi razgovori oko izmjena gradskog Statuta blokirani su od strane HDZ-a, jer im jednostavno nije u interesu da se bilo šta promijeni dok god oni imaju apsolutnu kontrolu u gradu.

Policijski komesar Ilija Lasić, nezakonito je izabran prije tri godine, što je presudio i Kantonalni sud, ali on i dalje obavlja ovu funkciju. Punih 15 godina čeka se na provođenje odluke Ustavnog suda po kojoj se Srbima mora priznati status konstitutivnog naroda u HNK, ali HDZ je svaki put na kantonalnoj Skupštini blokirao izmjenu Statuta.

HDZ je već odavno u Hercegovini uspostavio neku vrstu svog entiteta u kojem ima skoro apsolutnu vlast. Do konačnog cilja Čoviću je još potrebna samo izborna jedinica kroz koju bi imao zagarantovanu poziciju člana Predsjedništva BiH.

Blokada konvoja s izbjeglicama na ulasku u HNK mora biti jasna poruka državnim institucijama i međunarodnoj zajednici s kim ima posla. Neko mora odgovarati za izazivanje državnog udara, jer ovo je crvena linija.

Ukoliko se i ovaj put Čoviću progleda kroz prste, nakon oktobarskih izbora za ulazak u HNK mogao bi biti potreban i pasoš.


ABOUT THE AUTHOR

Haris Ljevo je novinar i komentator na portalu novinske agencije Patria