Poglavnikov muftija

Piše : Haris LJEVO

Prije nekoliko dana navršilo se punih dvadeset godina od smrti bivšeg ministra odbrane Hrvatske Gojka Šuška.

Bio je to odličan povod za veliki broj radikalno desnih likova u Hrvatskoj, pa i u BiH, da se hvalospjevima prisjete čovjeka kojeg je samo smrt spasila da se ne nađe iza haških rešetaka zajedno s Jadrankom Prlićem i drugim organizatorima dobro poznatog Tuđmanovog projekta humanog preseljenja stanovništva, koje se nije uklapalo u idiličnu sliku zamišljenog čistog hrvatskog teritorija.

Iako Gojko Šušak i Franjo Tuđman već dvije decenije nisu među živima, Haški sud je presudom HB šestorci predvođenoj Prlićem, donio presudu prema kojoj je za Udruženi zločinački poduhvat odgovoran politički i vojni vrh Hrvatske. Dakle, i Šušak i Tuđman.

U presudi nema ni najmanje sumnje da bi, da su živi, Šušak i Tuđman danas zajedno s Prlićem, Petkovićem, Stojićem i drugima vrijeme provodili u prostorijama haškog ili nekog drugog evropskog zatvora.

Dvadeseta godišnjica Šuškove smrti obilježena je prikazivanjem dokumentarnog filma „Gojko Šušak-pobjednik iz sjene“ u kojem najljepšim riječima o pokojnom hrvatskom ministru odbrane govore zvijezde prvog ešalona hrvatske nacionalističke desnice poput Miroslava Tuđmana, Davora Domazeta Loše, Ljube Ćesića Rojsa, Ante Belje, Momira Žužula i drugih.

Zajedno s njima u prvi saf stao je i bivši zagrebački muftija Šefko Omerbašić, koji nije mogao dozvoliti da se Šuškovim ratnim zaslugama kite samo Ćesić i Lošo. Muftija se potrudio da ih nadmaši i Šuška opiše kao mesiju, kojeg je lično dragi bog poslao na zemlju da uspostavi red i mir među ljudima.

-Gojko Šušak kao ministar odbrane dosta je pomagao BiH, odnosno Bošnjake. Znao je često puta popoloviti oružje za HVO i Armiju BiH. Ima svjedoka i danas koji su živi koji su dobivali to oružje – kaže muftija.

Tačno je da je Šušak, ne često, nego je to bila uobičajena praksa, polovio oružje, ali ne zato što je bio čovjek koji s komšijom dijeli zadnji komad hljeba, već je to bila čista pljačka. Naime, oružje za potrebe Armije BiH i odbranu BiH od agresora moralo je proći preko teritorija pod kontrolom HVO-a, pa su Šuškovi sljedbenici otimali pola tog oružja kao dio svojevrsnog reketa.

I dok većina domaćih i stranih poznavaoca prilika tokom rata u BiH Gojka Šuška smatra najodgovornijim i idejnim tvorcem progona Bošnjaka Hercegovine, muftija Omerbašić ga smatra vrlo korektnom osobom.

Dalje, Omerbašić ističe kako je u Hrvatskoj utočište pronašlo oko 200.000 izbjeglica iz BiH, te da su imali bolji tretman od onih koji su otišli u Austriju ili Njemačku, a da je Šušak lično pomagao neke od njih.

Ovo nije prvi put da Šefko Omerbašić predstavlja megafon hrvatske nacionalističke desnice. Otvoreno je stao na stranu bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića nakon što je ovaj krenuo u verbalni rat protiv antifašističkih vrijednosti i antifašističke hrvatske prošlosti.

Omerbašić se tada pohvalio kako je on lično poslao Hasanbegovića kao svog izaslanika na Bleiburg gdje se sredinom maja svake godine okupi na desetine hiljada simpatizera ustaškog pokreta i zločinačke Pavelićeve NDH da, pod krinkom odavanja počasti hrvatskim žrtvama, oplakuju poraženi ustaški režim.

Očito, postoji neka tajna veza između muftije Omerbašića i hrvatske desnice.