Ulične borbe, pa ko izdrži

Piše : Amra Varatanović

Protestnom šetnjom mostarskim ulicama nekoliko stotina ljekara i zdravstvenih radnika s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona upozorilo je na loš položaj ove struke. Ukoliko vlast ostane gluha na njihove zahtjeve, najavljen je generalni štrajk i potpuna obustava rada. Pomoć će se ukazivati samo životno ugroženim pacijentima.

Redali su se posljednjih mjeseci štrajkovi u zdravstvu u Sarajevskom kantonu, Bosansko-podrinjskom, Zeničko-dobojskom. Nezadovoljstvo vlada i u bh. entitetu Republika Srpska. Nakupljeno nezadovoljstvo „heroja u bijelom“ i nebriga vlasti za poboljšanje uslova rada i povećanje plaća rezultirala je obustavama rada i štrajkovima nakon čega bi tek kantonalne vlade pristale na pregovore. Svi zahtjevi koji su upućeni vlastima odnose se na bolje uslove rada. To su naši ljekari itekako zaslužili.

Kada bi samo na jedan dan svi ljekari i zdravstveni radnici u BiH obustavili rad, posljedice bi bile katastrofalne.

Svaki spašeni život, i svaki novi život imamo zahvaljujući samo njima. U svojim medijskim istupima ljekari i medicinski djelatnici navode jednu ključnu riječ - dostojanstvo. Ako ga oni nemaju kako da ga imaju obični građani.

Da li je dostojanstvo postalo precijenjeno u bh. društvu? Možemo li uopće više govoriti o dostojanstvu gdje građani rove po kontejnerima, svečano se otvaraju javne kuhinje, donacijama se finansira Roditeljska kuća za djecu oboljelu od raka i njihovo liječenje, ljekari bježe od mobinga, opstruira im se rad...

Ima li dostojanstva u društvu kojem prijeti glad, siromaštvo, sukobi, kojem je budućnost krajnje neizvjesna i zavisi od izbornih ciklusa i političkih diletanata.

Vratimo se na priču o ljekarima. Stotine ih je u posljednjih nekoliko godina napustilo BiH, u domovima zdravlja već nedostaje kadra. Brojke, čini se, više niko ne uzima za ozbiljno. Ni one da će u Kantonu Sarajevo samo u narednih nekoliko godina u penziju otići skoro stotinjak ljekara. Njih bi trebali zamijeniti mladi ljekari s biroa ali za plaću od 450 KM.

Ljekarske komore koje bi u prvom redu trebale zaštititi dostojanstvo doktora, ali i nevladine organizacije, ne dižu svoj glas za spas ove humane profesije. Stoga, ili odlazak ili ulične borbe pa ko izdrži!