Dobitnici naših izgubljenih godina

Piše : Sead OMERAGIĆ

Po ocjeni jednog portala, za dobitnika godine proglašen je premijer Federacije Fadil Novalić. Zemlja smo apsurda, pa je prvi čovjek gubitničkog entiteta postao dobitnik godine. Gotovo je besmisleno promovirati stranački imenovane funcionere u entitetu sa 360 hiljada nezaposlenih.

Broj zaposlenih u državi je 754 hiljade. Nezaposlenih je 490 hiljada. Dakle, samo 250 hiljada je više nego zaposlenih. Stopa registrovane nezaposlenosti je blizu 40 posto.

Sa evidencije Zavoda za zapošljavanje je skinuto 14 hiljada osoba. Ali, to nije ni blizu precizne cifre.       

U Sloveniju je otišlo gotovo 6 hiljada ljudi na rad, u Njemačku 14.000 osoba. Dakle, samo u dvije države je iz BiH otišlo 20 hiljada mladih i kvalificiranih radnika.  

Kažu da ovaj egzodus prema Njemačkoj i zapadnoj Evropi podsjeća na onaj iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je za nekih 10 godina bivšu Jugoslaviju napustilo oko milion i 100 hiljada radno sposobnih ljudi. Iz BiH je tada u Zapadnu Evropu godišnje odlazilo više od 50 hiljada radnika. Odlazak se danas, nažalost, zahuktava i stalno povećava.  

Birati politički imenovane lidere za dobitnike djeluje kao 'ruganje s ljudskim dušama', kako bi rekao Mirko Kovač.       
U BiH se odlično znaju pravi biznismeni. Oni koji zaslužuju sve nagrade za svoj trud u razvoju i zapošljavanju. Te ljude narod odlično zna. Ali, kakva je svrha ovih koji se guraju prema nagradama dok sve tragično propada? Pentranje na jarbol Titanika?  

Nažalost, javna je tajna da se mnoge nagrade najmenadžerima dijele po uplatama. Početkom decembra u Banja Luci dogodio se izbor najmenadžera za 2017. godinu. Gotovo svaki drugi najmenadžer bio je na čelu državnih preduzeća ili državni službenik. Birali su se najministri, najnačelnici. Među nagrađenim su bili šefovi i direktori bolnica, kanalizacija, vodovoda, javnih preduzeća regionalnih cesta, članovi vanjskotrgovinske komore, direktori javnih preduzeća, čak i službenici Novalićeve vlade.

Koliko je uplaćeno novca za desetine primitivno uramljenih diploma? Sve nagrade u civiliziranom i poštenom svijetu imaju svoj novčani dio. U Bosni i Hercegovini sve nagrade imaju svoju cijenu.    

Cirkus kakav se rijetko viđa završen je sa pedesetak dobitnika nagrada za sve i svašta i to uglavnom sa prostora Federacije. Šamaranjem naroda dobitnici su nagrađeni aplauzima. Nažalost, na čelu tog cirkusa bio je dobitnik godine.

Neko uvijek napravi otimačinu naših života. Moglo bi se reći da je Novalić dobitnik još jedne naše izgubljene godine.