Konakovićeva igra s direktorima: Sve je isto samo nema Džeke, Hadžića, Vatrića...

Piše : Amina Čorbo-Zećo

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković je u dvije godine, koliko je na vlasti, otvorio mnogo frontova. Ispravlja krive Drine. Doduše, samo one za koje on ocijeni da su krive.
Matrica je uvijek ista – podignuti buru u javnosti. Pokazati da je direktor određenog javnog preduzeća nesposoban. I zamijeniti ga „provjerenim“ kadrom. Mišiće je Konaković pokazao, između ostalog, na Turističkoj zajednici KS, ViK-u i GRAS-u. 

Mjesecima je govorio o formiranju nove, legalne turističke zajednice. Javnost je stekla dojam da u Sarajevu postoje dvije turističke zajednice - na jednoj stara TZ sa „kriminaliziranim“ rukovodstvom koja jede naše pare, i druga, koju osniva Konaković, i koja će gradu donijeti milione KM od boravišnih taksi turista. Milioni turista će pohrliti put Sarajeva i Baščaršije. 
 

Ode Šemsudin Džeko, dođe Nermin Muzur, prijatelj Konakovića. Premijer postavio stručna lica. Građani s pravom očekivali čuda, koja se nisu desila. Konakovićeva Turistička zajednica u dosadašnjem dijelu 2017. ostvarila je prihod od oko 800.000 KM, kakav je rezultati imala i stara TZ. Broj turista ide svojim tokom. Sve je isto samo nema Džeke. Bosna mirna, Konaković odahnuo!

Nakon kratkotrajnog predaha na red je došao direktor GRAS-a. Opet smo danima slušali o “nesposobnosti” direktora Avde Vatrića. Firma je pred stečajem. Sarajlije zaslužuju redovniji i bolji prijevoz. Pa je na krilima euforije otišao i Vatrić. Premijer je tada poruči da “GRAS-u ne mogu pomoći ni Houdini ni Coepperfield”, ali da su ipak pronašli nekog ko bi, eto, možda mogao i spasti ono što se spasiti ne može.

Rezultati prinudnog upravnika GRAS-a Harisa Gušića još uvijek se ne vide. Nema značajnijih pomaka u radu preduzeća. Radnici pred penziju i dalje čekaju da im se uplati staž. UIO traži svoja dugovanja. Gušić je, ruku na srce, za sada jedino lijepo oprao tramvaje pa ih je, ako ništa, ljepše vidjeti na ulici.

Dakle, sve je isto samo nema Vatrića. Bosna mirna, Konaković odahnuo!

Na red je došlo i JP Vodovod i kanalizacija. Sarajlije godinama muku muče s vodom. Stalne redukcije, kvarovi, visoki računi i mnogo dužnika. Sve je Konaković fakturisao direktoru Neziru Hadžiću. Bio je to prvi vijesnik da je i Hadžiću došao kraj. Na taj način, jel' tako, Konaković kreće u „rješavanje“ nagomilanih problema u preduzećima. Nezir je otišao u vrijeme kada je odobren kredit EBRD-a za rekonstrukciju vodovodne mreže. Vidjet ćemo hoće li direktorica Muzur moći dovesti u red ViK s EBRD-ovim novcem. Dakle, sve je isto samo nema Hadžića. Bosna mirna, Konaković odahnuo!

Premijer je sada krenuo u „odbranu“ preduzeća ZOI '84, odnosno priču o Midhatu Hubijaru. Ova saga je tek otpočela.

Režiser je isti, samo je pitanje hoćemo li gledati dramu ili komediju.

I da, treba napomenuti da smijenjeni direktori nisu bili u dobroj struji SDA! Do nekog novog premijera i neke nove struje, građani strpite se!