Pomolimo se OHR-u

Piše : Armin ALJOVIĆ

Može se reći da je u toku jedna od najvećih postratnih agresija na ekonomski suverenitet Bosne i Hercegovine.

Hrvatska bez znanja zvaničnog Sarajeva sklapa ugovor o snabdijevanju plinom rusku rafineriju nafte u Bosanskom Brodu. Na istoku države Bosnu i Srbiju razgraničavaju Vučić i Dodik. Dakle, i u jednom i u drugom slučaju račun se pravi bez krčmara.

Bošnjački političari na vlasti se za to vrijeme bave unutarstranačkim previranjima. Nemaju vremena za državu. SDA ratuje na više frakcijskih frontova, zavađeni uglavnom oko kadroviranja u javnim preduzećima u onim dijelovima Federacije gdje su Bošnjaci većina. Svi skupa ratuju protiv SBB-a. SBB kao napada državu, oni je kao brane. I obratno.

Hrvatska najavljuje da će radi zdravlja vlastitih građana u brodskom Posavlju zagađivača rusku rafineriju sa bosanske strane obale snabdijevati čistim hadezeovim plinom haveoovog generala Čermaka. To što eksperti upozoravaju da će kompletna Federacija ostati bez potrebnih količina plina samo jer se u projekat krenulo od repa umjesto od glave – trebalo je valjda prvo izgraditi glavni plinovod do Zenice, a za Rafineriju ostaviti odvojak - u Sarajevu zanima jedino novinare.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović nedvosmisleno je na konferenciji za medije rekao da je Hrvatska morala kontaktirati Bosnu i Hercegovinu u slučaju plinofikacije ruske rafinerije u Bosanskom Brodu, ali da to nije učinila. Koje su posljedice toga što se Hrvatska po Bosni i Hercegovini ponašao kao slon u staklari, niko ne zna. Šute i iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine, iako je nadležno da vodi vanjsku politiku države.

Čović, jasno, čuva leđa partneru Dodiku i tajkunima HDZ-a. Ivanić se - ne ulazeći sada u to kako bi odlučio da ima izbora - našao u vrlo nezahvalnoj političkoj poziciji. Dovoljno je da samo zausti o Rafineriji pa da ga Dodik proglasi izdajnikom srpsko-ruskih interesa, od kojih, vidi se golim okom, profitiraju samo Dodik i Rusi. Bakir će reagirati, ako Bog da.

Indikativno, ali činjenica sinhronizirano, BiH istovremeno ima pritiske i od istočnih susjeda. Dodik i Vučić iz Beograda poručuju kako će se Bosna i Hercegovina sa Srbijom na Drini razgraničiti pošteno. Gornji dio energetskog potencijala Drine, dakle onaj dio oko Bajine Bašte i Zvonika pripast će Srbima, drugi, donji dio Drine pripast će Srbima, a ono što ostane mogu podijeliti Srbi između sebe.

Bosna i Hercegovina u ovom trenutku imao samo jedan džoker u rukavu. Kada bi ljevica u Parlamentu Bosne i Hercegovine zbila redove, a uz to je podržao i SBB, koji joj svakako namiguje svoljetos, pa svi skupa zauzeli državotvoran stav prema ovim pitanjima, Bosna i Hercegovina bi imala kakve-takve izglede da se brani, barem do izbora naredne godine, kada je prilika više nego ikada da se zemlja spasi od retrogradnih politika.

Ako se to ne desi, možemo još samo gledati u nebo i moliti se OHR-u.