Ko će u zatvor zbog lažne dokumentacije Briselu u slučaju Pelješki most?

Piše : Armin ALJOVIĆ

Parlament Bosne i Hercegovine usvojio je većinom glasova Deklaraciju kojom poziva Hrvatsku i Evropsku komisiju da bez odlaganja obustave sve radnje u vezi sa gradnjom Pelješkog mosta, dok se ne postigne kompromis sa BiH.

Deklaracija bh. Parlamenta proistekla je iz pritiska eksperata za pomorsko pravo koji su utvrdili da bi gradnjom Pelješkog mosta Bosni i Hercegovini bio blokiran pristup otvorenom moru. Hrvatska bi time prekršila Konvenciju UN-a o pravu mora a BiH ostala trajno osakaćena.

U bh. okolnostima stručno pitanje ponovo se pretvorilo u političku ujdurmu. Atmosfera u Državnom parlamentu tegobna i neizvjesna. Deklaraciju su podržali iz SDA, SDP-a, DF-a, Nezavisnog bloka i A-sda. Iz SBB-a tek nakon što su je procijedili kroz zube. SNSD i HDZ BiH izričito protiv Deklaracije a SDS neodlučan do posljednjeg trena. Tek na prijedlog Aleksandre Pandurević u trećem krugu glasanja SDS je podržao Deklaraciju i praktično, kako to zapovijeda i bog i zakon, ostavio Bosnu i Hercegovinu u igri da dobije slobodan, otvoren, nesmetan koridor od Neuma do međunarodnih voda.

Važno je da se Bosna i Hercegovina i Hrvatska dogovore oko razgraničenja u Malostonskom zaljevu, kao i oko potencijalne gradnje Pelješkog mosta. Dobrosusjedski odnosi dvije zemlje trebaju biti na prvom mjestu. Međutim, kako god se završila priča oko Pelješkog mosta, za građane Bosne i Hercegovine je važnije da se na koncu bure jasno i glasno ogoli istina i otkrije ko je u cijeloj utrci oko Pelješkog radio za interese Bosne i Hercegovine a ko protiv države.

Da bi Hrvatska dobila 357 miliona eura za sufinansiranje mosta od Evropske komisije Briselu je morala dostaviti i saglasnost bh. strane, uz svu ostalu dokumentaciju. Predsjedništvo BiH je 2007. godine iznijelo zvanični stav kojim je naglašeno da je BiH protiv izgradnje mosta do rješavanje otvorenih pitanja vezanih za identificiranje morske granične crte između dvije države. Tadašnjeg predsjednika Hrvatske Stipu Mesića i premijera Ivu Sanaderu o stavu BiH izvijestio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

Granica između BiH i Hrvatske u Malostonskom zaljevu nije verificirana do danas, pa nije jasno ko je dostavio Briselu lažiranu saglasnost Bosne i Hercegovine?! O tome bi se Zagreb trebao izjasniti čim prije, pa ako bude mak na konac, to neka uradi i na insistiranje Brisela? Radi se o najgrubljem diplomatskom skandalu i krivičnom djelu.

Za očekivati je da će HDZ BiH, po već provjerenom modelu Deklaraciju bh. Parlamenta koristiti kao indikator da su Hrvati preglasani i ugroženi. Međutim, pravu istinu treba tražiti na drugom kraju. Sve vrijeme polemike oko mosta HDZ BiH je zastupao interese Hrvatske. Ako bude pravde, svi oni iz Bosne i Hercegovine koji su pokušali dovesti vlastitu zemlju u podređen položaj, morat će debelo platiti zbog toga.

Onaj ko je Briselu pokušao lažirati saglasnost bh. strane oko izgradnje Pelješkog mosta ne poštuje ni Brisel ni Bosnu i Hercegovinu. Još i gore, poslao je poruku kako misli da i sa jedne i druge strane žive idioti koji se daju izmanipulirati.