Ko prije shvati manje pati

Piše : Muharem Cero

Mada najavljen tek kao radni sastanak dvije parlamentarne stranke, HDZ-a i SNSD-a, dnevnim redom, gotovo državničko-bilateralnim protokolom i odaslatim političkim porukama demaskirao je prave pobude i namjere učesnika sastanka u Mostaru.

Dodikova rečenica: "Vrijeme je da otvorimo konačno i priču šta je BiH?" izgovorena onako iz medijskog off-a, jeste upravo ono što dvojac Čović-Dodik i radi gotovo čitav niz godina koordiniranom ustavnom destrukcijom BiH.

Mršavi učinci dosadašnjih pokušaja, a sasvim izvjesna dolazeća promjena konteksta mogućnosti daljih pokušaja, zadato očekivanim novembarskim presudama haškog suda u predmetima Tuđman, Šušak, Prlić i ostali, kao i predmetima Mladić, Stanišić i dr. izvjesno čini ih robusnijim, manje kontroliranim i više ogoljenim.

Istrajavanje na prihvatanju mehanizma koordinacije po Dodik-Čovićevoj mjeri, značilo bi uvođenje administrativnih aranžmana (entiteta i kantona) u kapacitet kojim bi se država Bosna i Hercegovina iščitavala i ustavno prepoznavala kao konfederalizirana konstrukcija.

Upravo to je ono što Bosni oduzima i onako slabašni državni suverenitet, pa ga "svojevoljno" prenosi u korist nižih administrativnih struktura (entiteta i kantona). Ovakvim političkim lukavstvom UZP-ovski teritorijalizirani narodi zaokružuju svoju putanju početu '92. godine prošlog vijeka. Učinci ratnih zločina protiv čovječnosti i civilnog stanovništva, Udruženi Zločinački Poduhvati i za sada dokazani Srebrenički genocid i mogući drugi, dobijaju ovim svoju Ustavnu zadovoljštinu.

S primicanjem novembarskih čitanja haških presuda ovaj dvojac će u svojoj nakani i nemoći biti spreman visokim dizanjem napetosti u BiH žrtvovati i poremećaje opšte sigurnosti, pa ga stoga valja "držati na oku" i osujetiti u pretpostavljenoj manipulaciji vlastitih naroda. Pretpostavka njihove uspješnosti kalkuliše sa krhkim unutarbosanskim institucionalnim mehanizmom djelovanja, ali mora uobziriti i mnogo jače međunarodne mehanizme koji su to spremni zaustaviti i sankcionisati. Potvrdu ovome valja tražiti i u inicijativi kancelarke Merkel, kojom se dvojba nacionalno ili građansko u BiH, okončava trijumfom potonjeg.