Lice i naličje sarajevske policije

Piše : Amra Varatanović

U samo sedam dana u Sarajevu su se dogodila dva pokušaja ubistva. U prvom slučaju koji je zgrozio Sarajlije,10. marta ljubomorna supruga pred očima maloljetne djece iz pištolja je pucala u svog muža. Ranila ga je u nogu, a njoj je određen jednomjesečni pritvor. Inače, oboje su godinama unazad poznati likovi crne sarajevske hronike.

Drugi slučaj dogodio se 15. marta u večernjim satima. Naoružani napadač ispalio je više metaka iz pištolja u 29-godišnjeg mladića. Pukom srećom izbjegnuta je veća tragedija. Napadač je uhapšen i po ustaljenoj praksi od policije ga preuzme tužilaštvo. 

Sarajevska policija oba slučaja rasvijetlila je u rekordnom roku, ali je jasno da oni doprinose osjećaju nesigurnosti stanovnika glavnog grada. Odavno već s prvim mrakom zaključavaju se kuće, stanovi, prodavnice, apoteke, a svakodnevna oružana razbojništva dovoljan su razlog za to. Počinioci ovih krivičnih djela su višestruki povratnici, a nakon 24-satnog zadržavanja u MUP KS najčešće budu pušteni na slobodu. Kapaciteti pritvorskih jedinica odavno su puni.

Dakle, sistem treba promjenu.

MUP-u KS u ovom momentu nedostaje 200 policajaca koji su spremni štititi ovaj grad i njegove stanovnike.

Prisutnost policije građani ne trebaju osjećati samo kad im napišu kaznu za saobraćajni prekršaj ili za nepropisan prelazak ulice ili kad se pojačaju patrole zbog neke tragedije, i to naravno samo nekoliko dana a onda sve po starom. Time se ne doprinosi osjećaju sigurnosti i povjerenja u organe reda.

Odavno već nema ni racija ni pretresa objekata čime bi se značajno smanjio broj nelegalnog oružja i droge na ulicama Sarajeva. I tu je sistem zakazao. Odobrenje za to daje sud ali bez tačno navedenog razloga ili lica koje bi bilo predmet pretresa sud ne želi dati odobrenje.

Sigurnosna situacija u Sarajevu narušena je već godinama unazad. Najveću odgovornost za to snosi prvi čovjek MUP KS smijenjeni komesar Vahid Ćosić. Za vrijeme njegovog mandata (više od šest godina do smjene u novembru 2016. godine) nije bilo aktivnih mjera kako bi se suzbio kriminal u glavnom gradu BiH. Umjesto toga Ćosić je privatizirao dijelove MUP KS, narušio odnose među policajcima, koristio resurse za privatne potrebe kao što je to uradio zataškavajući saobraćajnu nesreću svog sina.

Ono po čemu će njegovo ime najviše ostati upamćeno jeste slučaj smrti 21-godišnjeg mladića Dženana Memića. Čak je i Tužilaštvo KS skrenulo pažnju Ćosiću na neprofesionalno postupanje u ovom slučaju, ali on je izbjegavao bilo kakvu odgovornost. Utvrđen je niz propusta nekoliko policajaca koji su radili na ovom slučaju. U toku su interni postupci, a ovim se pozabavilo i Tužilaštvo KS.

Nakon pritiska javnosti Ćosić je smijenjen sa mjesta policijskog komesara. Novi prvi čovjek sarajevske policije je Mevludin Halilović, šef Sektora uniformisane policije. Uskoro se očekuje i raspisivanje konkursa za ovu poziciju koju bi napokon trebao zauzeti istinski profesionalac, a ne osoba koja sa sobom nosi brojne hipoteke.

Samo komesar, bez oraha u džepovima, i koji je spreman raditi za građane i njihovu sigurnost, a ne lične interese, može staviti sistem u funkciju i vratiti povjerenje u tu časnu uniformu.