Novalićeve firme sa poteškoćama i Vlada sa posebnim potrebama

Piše : Armin ALJOVIĆ

Krajem juna prošle godine Vlada Fadila Novalića sačinila je spisak firmi koje posluju sa poteškoćama. Premijer ih je tako i nazvao – „firme sa poteškoćama u poslovanju“. Riječ je o preduzećima čiji je država stopostotni ili u najmanju ruku većinski vlasnik. Cilj tog spiska bio je da Vlada ima precizniji uvid gdje treba intervenirati. Vlada je dobila uvid, ali se i danas ponašao kao da ima ozbiljan previd. Od Vladinog uvida, radnici posrnulih firmi nemaju nikakve koristi.

Na famoznom Novalićevom spisku našla se 21 firma; od kladuškog „Agrokomerca“, „BNT tvornice“ iz Novog Travnika, „Fabrike duhana Mostar“, „Feroelektra“ pa sve do sarajevske „Hidrogradnje“, „Krivaje“ iz „Zavidovića“, „BH Airlinesa“, „Bosanskohercegovačkih šuma“ i „Šuma Herceg-Bosne“, „KTK“ iz Visokog, „Pretisa“ i „Unis Toolsa“ iz Vogošće...

Nije jasno koji su bili kriteriji da bi firma dospjela na ovaj spisak. Premijera nisu informisali da su neke od firmi sa spiska poslovale sa poteškoćama odmah nakon rata. Sada ne posluju ni sa lahkoćama ni sa poteškoćama. Naprimjer, na posao uopće ne dolaze radnici Krivaje, Hidrogradnje i Feroelektra... Njihovu imovinu koriste drugi. Ono najbolje što radnici ovih firmi pamte od rata naovamo su vremena kada su poslovali sa poteškoćama.

Firmama koje posluju sa poteškoćama upravljali su i ljudi koji trenutno sjede u kabinetu premijera. Jedan od ključnih premijerovih savjetnika Suvad Osmanagić bio je na čelu „Pretisa“ do februara 2015., a sam premijer je bio predsjednik Nadzornog odbora „Unis Toolsa“. Dok su ove firme poslovale sa poteškoćama, zajednička firma premijera i ministra Džindića je bilježila uspjehe.

Prije bi se reklo da je Vlada Fadila Novalića sa poteškoćama. Prvo se Vlada raspala šest mjeseci nakon formiranja 2015. godine, kada je iz Vlasti dobrovoljno izišla Demokratska fronta, zbog neustavne Vladine uredbe o imenovanju u javna preduzeća. Sud je poništio tu uredbu, ali se Vlada nakon toga više nije sastavila sa istim timom.

Sa poteškoćama posluje i nova HDZ – SDA/ SBB-ova Vlada. Iako je najavljivana kao reformska, pretvorila se u Vladu sa poteškoćama. Moglo bi se reći u „Vladu sa posebnim potrebama“. Vlada ne funkcioniše po principu struke, samostalno, već po principu tutora iz vrhova političkih partija. Ministri u Vladi FBiH preglasavaju jedni druge. Najbolje se to vidjelo na famoznom Prijedlogu zakona o igrama na sreću. Nisu se federalni ministri sukobili oko toga čiji je koncept zakona bolji za društvo. U javnosti se stvorio utisak da se koplja lome oko toga ko će više reketirati, SDA strane ili HDZ domaće kladionice. Na kraju umalo da Federacija potpuno ostane bez domaćih priređivača igara na sreću.

U Federalnoj vladi je ponajviše onih koji imaju razne poteškoće. Takvi teško da mogu donijeti ikome dobro, osim stanačkim šefovima koji su ih i postavili na te pozicije.

Novalićeva Vlada posluje bez poteškoća jedino kada je riječ o novim zaduženjima kod MMF-a. Prošle godine su se dogovorili za milijardu i sto miliona KM novog duga kod MMF-a. Dogovor je bio uspješan i bez teškoća. Te su muke ostavljene za unuke.